Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с Газпром“, ако

...
Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с Газпром“, ако
Коментари Харесай

Росен Христов: Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“

Най-рано идната седмица ще бъдат водени диалози с „ Газпром “, в случай че е належащо, разяснява пред публицисти министърът на енергетиката Росен Христов, който бе на посещаване в комплекс „ Мини Марица-Изток “. За него да се набират количества газ, които хората да могат да си разрешат да купят, е приоритет.

„ Когато стане ясно какви количества полутечен газ ще ни бъдат доставени, ще решим какво ще се договаря с „ Газпром “. Ще вземем поради и завършването на интерконектора. Не желая да влизам в договаряния, без да знам от какво нуждая се “, изясни служебният министър. Той подсети, че страната ни към този момент е поискала удължение на офертата за 7-те танкера с полутечен газ, като най-късно на следващия ден се чака и отговор.

„ Работим по догадка за негативен отговор, надяваме се на най-хубавия. Водим договаряния с всички вероятни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме удостоверение къде и по какъв начин можем да разтоварим. Ако се получи отсрочка, ще ни е по-комфортно, в случай че не, отново ще се оправим “, надява се Христов.

По думите му ангажимента с „ Авакс “ е да се показа линеен график за всички действия, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция.

„ Крайният период, в който да пуснем количества по газопровода, е 1 октомври. Тогава най-късно той ще е изцяло работещ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, с цел да се ревизира за теч и устойчивост “, акцентира министърът.

Той е безапелационен, че районът на „ Мини Марица-Изток “ би трябвало да се развива, а по Плана за възобновяване могат да бъдат нанесени промени, тъй че да се облекчи икономическият напън върху индустрията.

„ Борим се за по-добри цени на ток, на горива и на газ. Единствено можем да се опитаме да понижим цените. Бизнесът може да си помогне с инвестиция в икономисване на енергия. Общините би трябвало да са основатели на понижаване на зависимостта от газ посредством геотермално отопление “, означи министър Христов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР