Най-рано през октомври може да започне основен ремонт на българския

...
Най-рано през октомври може да започне основен ремонт на българския
Коментари Харесай

Ремонтът на Дунав мост може да започне най-рано през октомври 

Най-рано през октомври може да стартира главен ремонт на българския сектор от Дунав мост при Русе. Това изясни вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов на среща с Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску – ексклузивен и пълномощен дипломат на Румъния в България. Двамата разискаха неналичието на добра транспортна съгласуваност сред прилежащите страни.

Проектирането на главния ремонт на българския сектор от моста сред Русе и Гюргево е на заключителен стадий, като се чака и мнението на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Проектът ще дефинира съответните ремонтно-възстановителни действия, прогнозната стойност и период за осъществяването им. След подготвен механически план Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще разгласи публични поръчки за строител и за контрол. Ако ремонтните действия стартират до края на тази година, мостът ще е подготвен напролет.

„ България и Румъния имат общи амбициозни планове в превоза и пътната инфраструктура. Те би трябвало да бъдат осъществени. Имаме потребност от по-добра съгласуваност, с цел да се развиват търговията, бизнесът и туризмът “, уточни районният министър.

Посланик Предеску изрази задоволство от работата си с българските управляващи през последните шест месеца и изрази вяра, че работата по стратегическите инфраструктурни планове ще продължи без значение от политическата обстановка в страната.

Вицепремиерът показа пред дипломат Предеску предпочитани пътни планове. Например автомагистралата „ Русе – Велико Търново, част от транспортния кулоар от Букурещ през България до Александруполис в Гърция. Друг план е автомагистрала „ Черно море “, за която АПИ изготвя уголемен абстрактен план.

От основно значение за двете страни са и пътищата по транспортен кулоар „ Ориент – Източно Средиземноморие “. Идеята е да се построи автомагистрала от Видин през Монтана с тунел под прохода „ Петрохан “ до София, където да се свърже с Автомагистрала „ Струма “. От своя страна Румъния би трябвало да усъвършенства транспортната си инфраструктура към „ Дунав мост 2 “ от Арат до Калафат. За плана за автомагистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през Дунав мост 2, вицепремиерът получи поддръжка от еврокомисаря по доближаване и промени Елиза Ферейра.

Министър Караджов осведоми дипломат Предеску за рисковете пред осъществяването на пътя Видин – Ботевград, автомагистралите „ Струма “ през Кресненското дефиле и „ Хемус “.

Като един от главните принадлежности за взаимна активност в полза на двете страни бяха коментирани стратегиите за териториално съдействие. Новата стратегия ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния – България 2021-2027 е с бюджет млн. евро, като се чака да бъде утвърдена от Европейската комисия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР