Най-ранният град от времето на първата тракийска държава започва да

...
Най-ранният град от времето на първата тракийска държава започва да
Коментари Харесай

Най-ранният тракийски град на одриската държава разкрива тайните си

Най-ранният град от времето на първата тракийска страна стартира да разкрива предишното си.
Археолозите стигнаха до укрепената резиденция на един от първите локални владетели, където се намира и храма. Останките се намират до село Васил Левски, Карловско.

Следите им са от времето, в което траките одеве са се обединили в първата си страна Одриското царство. Времето след отстъпването на персите от бреговете и образуване на мощна тракийската аристокрация.

Една доста основна диря от траките, живели по земите ни 6-5 век Пр.Хр., време, в което за тях към момента не са присъщи монументални градежи, тук имаме забележителна крепостна стена. Но по забавно е какво е имало вътре?

Добре издяланите квадри от дълго време са извадени, с цел да станат основи на модерни къщи и огради в близкото село. Но очертанията на крепостната стена към момента личат добре.

" Тъй като имаме доста постоянна крепостна стена, която тук-там в гората тук е непокътната на височина 4 метра ", съобщи проф. Костадин Кисьов.

Поне 4 метра висока и 2 метра дебела, това несъмнено е постоянна крепостна стена. А пълнежът от речни камъни сред солидните квадри издава майсторите.

" За заварка сред камъните се употребява разтвор на глина и пясък. Това са такива софтуерни способи, които са присъщи и най-вече са развити в древногръцките градове, по-точно елинските градове Атина, Спарта и така нататък, само че тук в Тракия тях ги откриваме като процедура само в градските центрове, свързани с тракийските владетели ", съобщи проф. Костадин Кисьов.

Подобно на тези в Пистирос, Кабиле, Хелис. Но този строеж е доста по-ранен края на 6 век Пр.Хр., в случай че се съди по откритите части керамика.

" Те са на процедура и най-интересните находки, защото те са фрагменти от атическа керамика, създавана в региона на Атика, към Атина където са основните ателиета. На процедура първокласна трапезна керамика употребена от царете, и по тази причина основно се откриват в гробниците ", добави проф. Костадин Кисьов.

Крепостните стени ограждат към 10 декара от планинската тераса, геофизичните уреди са засекли 4 солидни здания. Една от тях сигурно е храм.

" Тъй като ето тук в средата виждаме този огромния блок, който е бил централния акротерий, който е стоял над входа на постройката ", уточни проф. Костадин Кисьов.

Каквото и да е имало тук, то е просъществувало прекомерно малко. Един от редките случаи, в които нападателите са се отнесли напълно вандалски и са вложили доста старания да разрушават стени и постройки.

Тракийското населено място може да е Беос, или Саютаба, Кипсела или Мастейра. Имена от това време, споменавани в разнообразни източници. И съществуването му сигурно много е раздразнило неговите врагове. В противоположен случай щяха просто да опожарят крепостта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР