Най-простата, но може би най-точна дефиниция на здравословното хранене е

...
Най-простата, но може би най-точна дефиниция на здравословното хранене е
Коментари Харесай

Експерт препоръча: 4 пъти спорт за по 1 час в седмицата, а за закуска: бъркани яйца, 2 филийки пълнозърнест хляб, плод и зеленчуци по избор

Най-простата, само че може би най-точна формулировка на здравословното хранене е то да бъде уравновесено. Това значи всеки ден да одобряваме нужното количество протеини, въглехидрати и мазнини според от възрастта, тежестта и всекидневието ни. Това сподели за " 24 часа " гл. ас. Иван Неделчев, възпитаник на НСА с три специалности – физическо образование, треньор по културизъм и фитнес и спортна логика на психиката. 

" Здравословното хранене допуска синхронизация с природата и изменящите се сезони - или с други думи, сезонна и локално отгледана храна. То никога не е диета или някакъв вид недояждане и рестрикция за избран интервал от време. Здравословното хранене е изразходване на храна, която обезпечава и способства за положителното здраве, като в същото време с това подкрепя предотвратяването на болести и дава отговор на характерните самостоятелни потребности на човек. Ключовата дума тук е многообразие – хранене, богато на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, риба и бели меса. Също по този начин то е с ниско наличие на наситени мазнини, трансмазнини, рафинирани захари и сол. Здравословното меню включва ниско равнище на консумация на модифицирани меса (колбаси) и артикули, които са минали някакъв вид химична операция. И назад, пълноценното хранене съдържа умерени количества самун, ориз, картофи и тестени произведения. Към тях според от самостоятелните желания можем да прибавим и млечни артикули. Хубаво е да обърнем внимание и върху оптималния банкет на вода и течности ", изясни той.

Ето и едно примерно меню, предложено от него:

4 бъркани яйца, 2 филийки пълнозърнест изгорял самун, сезонен плод, зеленчуци по желание. Втора закуска: 1 плод по желание и 30 г сурови ядки. За обяд: салата от пилешки гърди на скара със смесени зеленчуци, чери домати, краставица, гарнитура (ориз или картофи). Следобедна закуска: 200 грама скир или котидж сирене, а за вечеря: риба на скара, зеленчуци по желание, авокадо (маслини), като на всички места може да има подправки и дресинги съгласно самостоятелните усети.

Специалистът изясни, че би трябвало да спортуваме четири пъти седмично по 1 час като това може да е всяка обичана двигателна интензивност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР