Най-продаваните типове имоти са апартаменти с 2 спални (69%), следвани

...
Най-продаваните типове имоти са апартаменти с 2 спални (69%), следвани
Коментари Харесай

Къщите изместиха интереса към големите жилища у нас

Най-продаваните видове парцели са жилища с 2 спални (69%), следвани от къщи (15%) и жилища с 3 спални (8%). През втората половина на годината търсенето е фокусирано най-вече върху жилища за инвестиция (62% от всички транзакции). В резюме за 2021 година - пазарът бива движен от дейни купувачи както за лично прилагане, по този начин и за инвестиция.

Предлагането в сегмента на приблизително висок и висок клас жилища записва 6% растеж по отношение на първата половина на годината и доближава 12,760 жилищни единици. Въпреки повишаването на предлагането като цяло, обрисува се наклонност на дефицит на жилища в сегмента. Дефицитът се показва не във връзка с броя жилища в продажба, а на съществуването на такива, които дават отговор на нарасналите критерии на купувачите. Свободните жилищни единици в приключени комплекси резервират каузи си в размер на 3% от общия размер.

Броят на жилищните единици в планове в стадий на строителство e 3,200 и продължава да понижава по отношение на първата половина на годината. Активното търсене и краткотрайно понижаване на предлагането - резултат от здравната рецесия, докара до растеж при продажните цени от 12%. Средните стойности на продажбите с включен Данък добавена стойност и паркомясто са сред 180,000 – 300,000 евро за жилища и 320,000 – 486,000 евро за къщи.

Наемите остават без смяна. Те се задържат сред 950 – 1,600 евро с Данък добавена стойност на месец за апартамент, а за къща стартират от 2,000 евро.
На пазара на жилища в приблизително висок и висок клас през 2022 година се чака продажбите на парцели в развой на строителство да продължат. Ще се резервира ползата към по-големи жилища с повече пространства да се резервира. При новото строителство продажните цените се чака да се усилят сред 7% и 9% вследствие на по-високите цени на строителните материали и високата инфлаци
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР