Най-приоритетна задача е електронната идентификация. Трябва всички граждани да имат

...
Най-приоритетна задача е електронната идентификация. Трябва всички граждани да имат
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Най-приоритетна задача е електронната идентификация

Най-приоритетна задача е електронната идентификация. Трябва всички жители да имат елементарно и комфортно средство, а квалифицираният автограф не е комфортен, тъй че просто да влязат на уеб страницата на една администрация и да кажат " влез " с електронна идентификация, като натиснат един бутон на телефона си и да са вътре. Това сподели за Българска национална телевизия Божидар Божанов - министър на електронното ръководство.

„ За всички неща, които жителите би трябвало да могат да вършат онлайн сега, те би трябвало да имат квалифицирания електронен автограф или в някои случай ПИК на Национална агенция за приходите, само че той не работи за всичко. Идеята на електронното ръководство е не просто да махнем едни гишета и да ги сменяем с тиктакане неведнъж по телефони или преносими компютри, а страната да не занимава жителите със себе си. Това е изгубено време за бизнеса, нерви, лимитира корупционния риск, колкото по-малко живи взаимоотношения сред жители, бизнеса и администрацията има, толкоз по-малко е рискът от корупция ", добави още Божанов.

По отношение на предвижданото съкращения на администрацията той съобщи: " Не чакаме да режем просто на парче, а би трябвало да забележим къде дефицита администрация, къде е прекомерно доста, да прелеем функционалности и задания. Администрацията в действителност приветства електронното ръководство, тъй като това улеснява и нейната работа. “

„ Всяка една административна услуга ще може да бъде заявявана по електронен път. Тя и сега на доктрина може и това в действителност е главно предизвикателство. На места има потребност и от законови промени, които ще бъдат козметични – замяна на избрана дума. Другите предпочитани цели са възбрана за подпечатването на документи. Печатът е пречка за действително електронно ръководство. Акцент се слага и върху входната точка за финансовите доклади. Няма потребност бизнесът да подава сходна информация на три места, а да се подава на едно място, откъдето администрациите да си ги разпределят “, сподели министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР