Най-прекият път за решаване на проблемите между Скопие и София

...
Най-прекият път за решаване на проблемите между Скопие и София
Коментари Харесай

България продължава да иска ново споразумение със Северна Македония

Най-прекият път за решение на проблемите сред Скопие и София е двустранно съглашение, сподели служебният външен министър Светлан Стоев.

" Постигане на двустранно съглашение по отношение на използването на към този момент подписаните контракти сред българската и македонската страна. Ако го реализираме, ще потвърдим, че двете страни могат да вземат решение чувствителни проблеми без да занимаваме Европейски Съюз ", сподели той.

През 2017 година двете страни подписаха Договор за добросъседство, само че той е с прекомерно общи формулировки и в пожелателен звук, тъй че предстоящо се провали като инструмент за регулирането на двустранните отношение. Миналата година България стана единствената страна, която не поддържа публично преговорната рамка на Северна Македония.

Скопие към този момент не демонстрира, че е склонно да подпише ново съглашение в отговор на българските условия. В същото време македонците се надяват до края на годината България да промени позицията си.

Стоев напомни, че България упорства в Конституцията на Република Северна Македония да бъде записано съществуването на българското малцинство в страната. Той обърна внимание, че повече от година Скопие не изпраща дипломат в София, а езикът на омразата продължава да бъде сериозен проблем в двустранните връзки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР