Най-после имаме шанс да разбием този генетичен дефект на българската

...
Най-после имаме шанс да разбием този генетичен дефект на българската
Коментари Харесай

Лорер се надявал още днес да разпишат конституционните предложения

Най-после имаме късмет да разбием този генетичен недостатък на българската конституция от 91-а година - имаше безконтролна прокуратура и взаимосвързаност сред прокурори и съдии, счита депутатът от ПП-ДБ

Даниел Лорер от ПП-ДБ се надява съдружните оферти да бъдат написани още през днешния ден, стана ясно от негов коментар в парламентарните коридори. " Причината за тези конституционни промени главно е една - да имаме работеща правосъдна система, която да обезпечава правораздаване за всички нас и да намалее корупцията и най-сетне да стартираме да живеем по европейските стандарти ", добави той. Според него в този момент " най-сетне имаме късмет този генетичен недостатък на българската конституция от 91-а година - имаше безконтролна прокуратура и взаимосвързаност сред прокурори и съдии, най-сетне да бъде разрушен ".

На въпрос дали Бойко Борисов най-накрая е " изпран ", той сбито повтори, че задачата на законодателната власт е да се обезпечи работещо правораздаване. " Работещото правораздаване би трябвало да даде отговор на всички тези въпроси ", настоя той. Основният спор сред конституционалистите, които са работели по тематиката бил какво е Съвета на съдиите, някогашният Съдебен съвет и бъдещия Съвет на прокурорите. " Каква част да се избират от съдийското съсловие и каква част да е политическата вкота, съвщото е за прокурорите. Основната концепция е, че съдиите би трябвало да бъдат самостоятелни и да отсъждат вярно кой отговорен, кой не. А прокурорите би трябвало да са виновни пред изпълнителната власт и да следват публичния интерес. Тепърва българските съдии и прокурори ще би трябвало да потвърдят, че могат да работят в името на хората ", добави депутатът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР