Най-после има решение за въздушната спешна помощ. Тя ще бъде

...
Най-после има решение за въздушната спешна помощ. Тя ще бъде
Коментари Харесай

Правителственият авиоотряд поема спешната помощ по въздух

Най-после има решение за въздушната незабавна помощ. Тя ще бъде поета от държавния авиоотряд, съобщи на брифинг транспортният министър Христо Алексиев взаимно със здравния министър Асен Меджидиев. Това решение беше взето след доста съществени разбори, посочи Алексиев. Той изясни, че откакто тази активност касае живота и здравето на хората, тя би трябвало да бъде осъществявана от страната и държавна конструкция, а не от комерсиално сдружение. Правителственият авиоотряд, който има дълготраен опит в осъществяване на полети, е удачната конструкция, която би трябвало да бъде надградена и да прави тази услуга, акцентира министърът на превоза.

Авиоотрядът има доста добре построена конструкция, логистика, има съществени специалисти и опит. Нямаме време за повече опити, посочи Алексиев. Въздушната помощ ще се финансира от страната, ще е налична за всеки български жител и ще е безвъзмездна. Вярваме, че с тази стъпка ние надграждаме този развой, който е от изключителна значимост, счита министърът като изясни, че по този начин по -бързо ще се осъществя планът за въздушните коли за спешна помощ. Още доникъде на тази година България би трябвало да има незабавна помощ по въздух, както желае Христо Алексиев.

Здравният министър на собствен ред регистрира, че неналичието на експертиза в последната година планът е стопиран. С големите старания на Министерство на здравеопазването и МТ към този момент има решение за закупуване на 6 хеликоптера. Първият хеликоптер ще е у нас на 15 декември. Останалите ще дойдат до 2025 година Това е една сполучливо приключена процедура, удовлетворен е той. Всички ведомства са мобилизирани и преди този период да имаме незабавна помощ по въздух.

Експерти отвън Министерство на здравеопазването, измежду които ген. Мутафчийски от ВМА, имат подготвена стратегия за образование на медици за незабавна помощ по въздух. В няколко бази в страната ще са ситуирани тези екипи.

Служебната власт подлага на критика постоянното държавно управление, че нищо не е направило да имаме незабавна помощ по въздух. В няколко бази ще са ситуирани хеликоптерите - София, Безмер, Чайка до Варна и Долна Митрополия. Обхождат се лечебните заведения, където могат да кацат въздушните коли за спешна помощ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР