Най-после има истинска надежда за мир в Йемен

...
Не бива да провокирате нищо, като говорите за това твърде
Коментари Харесай

Не бива да провокирате нищо, като говорите за това твърде високо. Но за първи път от години Йемен – сцена на едни от най-жестоките конфликти и хуманитарни трагедии през последните десетилетия – предлага някои реални основания за надежда.

Докато йеменците трябва да вземат решение за собственото си политическо бъдеще, международната общност им е длъжна да направи всичко възможно, за да подкрепи сегашния импулс – преди той да тръгне по пътя на предишни вълни от оптимизъм.

Въпреки че официално изтече миналия октомври, примирието с посредничеството на ООН, което започна през април 2022 г., до голяма степен се задържа. Това беше важна стъпка. Споразумението доведе до намаляване на насилието и подобрен хуманитарен достъп в Йемен. Но възобновяването на пълномащабното насилие остава реална възможност. Всички страни трябва да превърнат това примирие в постоянно и всеобхватно прекратяване на огъня с мерки за наблюдение.

Това ще отнеме време. Но има 21,6 милиона йеменци, които отчаяно се нуждаят от хуманитарна помощ, която трябва да продължи. Укрепването на способността на местните власти да предоставят основни услуги е един от начините за това.

Саудитска Арабия и Ансар Аллах, известни още като хусите, сега говорят директно и все по-открито. Две саудитско-омански делегации на високо ниво посетиха Сана по-рано тази година. Такива срещи, насочени към постигане на саудитско-хути modus vivendi, трябва също постепенно да включват гледните точки на другите. Едновременно с това Рияд трябва да гарантира, че тези дискусии не подкопават преговорите между международно признатото правителство на Йемен, представлявано от Президентския лидерски съвет (PLC), и Ансар Аллах.

Продължават паралелните диалози относно параметрите на пътна карта за напредък на мирния процес между редица йеменски, регионални и международни участници. Тук координацията със специалния пратеник на ООН е ключова. Консултациите с широк спектър от участници, включително жени, младежи и гражданско общество, трябва да бъдат включени в мирния процес, така че международните действия да могат да допринесат за условията, необходими за приобщаващ вътрешнойеменски политически диалог.

В региона се появяват и други положителни знаци. Саудитско-иранските преговори в Багдад и Маскат доведоха до тристранното изявление с посредничеството на Китай през март тази година. С повторното отваряне на посолствата и президентът на Иран Ебрахим Раиси дори обмисля покана от саудитския крал Салман за Рияд, внимателното боравене може да види началото на разведряване между Саудитска Арабия и Иран. Въпреки че и двете страни остават скептични към другата, подобно помирение може да донесе много плодове не само за Йемен, но и за морската сигурност, икономическото сътрудничество, Ливан и Ирак.

Две развития предлагат допълнителни основания за оптимизъм относно изграждането на доверие. През април беше организирана голяма размяна на затворници с посредничеството на специалния пратеник на ООН Ханс Грундберг и Червения кръст, което доведе до добре дошъл ефект на доминото от повече сделки за затворници. Второ, усилията най-накрая са в ход да се направи ръждясващият кораб FSO по-безопасен, след споразумение между PLC и хусите, което може да предотврати екологична катастрофа, четири пъти по-голяма от тази на Exxon Valdez.

Освен това полетите от Сана бавно се увеличават, откакто първият търговски самолет от шест години напусна йеменската столица през май 2022 г., докато поклонниците на Хадж заминаха от летище Сана за Джеда през юни за първи път от 2016 г. Тези споразумения на състрадателни и технически основания трябва да осигурят основата за обмен по по-трудни политически въпроси.

Но трябва да се измине дълъг път, преди тези обнадеждаващи признаци да се превърнат в цялостно разрешаване на конфликта. Това изисква координиран подход между всички ключови участници както за разработване на жизнеспособен път напред, така и за убеждаване на всички страни да се придържат към него. Необходимо е повторно активиране на форматите за координация и разработване на иновативни средства за заседаване.

За да продължи мирът, само самите йеменци – а не външни участници, които твърдят, че действат от тяхно име – могат да решават политическото си бъдеще. Това може да звучи впечатляващо очевидно, но е изненадващо колко често този факт изглежда се пренебрегва. Предвид неописуемото нещастие, претърпяно в Йемен през последните девет години, историята ще съди сурово международната общност, ако не успее да се възползва от последните положителни тенденции.

Това е жизненоважно главно за йеменците и техните съседи. Но това е и в интерес на западните държави, които трябва да убедят другите региони, че инвазията в Украйна не е оставила всички други кризи на заден план. Бързото движение, преди да се загуби инерцията, е също толкова важно, колкото и да го правите по начини, които включват всички основни йеменски партии.

Възгледите, изразени в тази статия, са собствени на авторите и не отразяват непременно редакционната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР