Най-после е време за веселба и настроение. Но има едни

...
Най-после е време за веселба и настроение. Но има едни
Коментари Харесай

Лудата 2021 г.: На гърба на изтерзан народ и 100 простотии са малко

Най-после е време за забава и въодушевление. Но има едни хора, на които цялата година им мина по този начин. Те натресоха на народа си три парламентарни вота и общо четири държавни управления с към 80 министри. Познахте – това са българските политици.

В неповторимата година, съчетана и с президентски избори, те се държаха по този начин, все едно са подтиквани от алкохол, характерни хапчета или различен тип субстанции. Превъзбудата им " даде " на България фабрики за ваксини и електроавтомобили, а човечеството обогати с цялостен северномакедонец в космоса. Няма смешка – неистини, безумия и невероятни за естествените усещания случки се стовариха върху изтерзания български народ. Ако сте не запомнили, ето какви тъкмо 12 месеца преживяхме:

Януари бе интервал на естествени бедствия и на политически в задатък. Докато преливаха язовири, министър председателят Бойко Борисов регистрира, че всичко е под надзор. Той самият обаче се нуждаеше от усмирителна риза. Първият за годината брифинг на Националния действен щаб бе пресечен от негово навлизане – с цел да изясни по какъв начин президентът Радев бил съдружник с Черепа (Васил Божков) и по какъв начин ГЕРБ нямали общо с Движение за права и свободи. Връзката на тия тематики с ковид бе само,

че мустакът на Тодор Кантарджиев се повдигаше

умно. Отделно от този сюжет, президентът паралелно организираше партийни съвещания поради идните постоянни избори. На една от тях стана свада: водачът на " Воля " Веселин Марешки се похвали с невероятна умствена мощ, а президентът отвърна, че това е мощ на екстрасенс. Така стана ясно, че превъзбудата е повсеместна.

През февруари се оказа, че родната коронаопозиция не опозиционерства безплатно. Иконите й се втурнаха да осребряват насъбраната известност. Атанас Мангъров се причисли към кандидатдепутатските листи на АБВ, а Андрей Чорбанов – на Има Такъв Народ. Мангъров удари греда, откакто партията му не влезе в Народното събрание. Но няколко месеца по-късно припозна полезностите на " Възраждане ". Чорбанов стана народен представител, подобен е и през днешния ден. По едно време се разболя. И сподели, че нещата към ковид, дето ги разправял от заран до вечер по медиите, не били баш такива – бил се объркал (случва се, човешко е); след това пък анонсира представянето на българска ваксина. Пак се обърка, и това е човешко. С една дума, " новото обикновено " при коронакризата по човешки се оказа все по този начин ненормално.

Студените месеци несъмнено бяха много тежки от епидемиологична позиция. В комбиниране с идните избори ситуацията бе напряко непоносима - доста заболели, доста гибел, имунизациите не стигат. Обаче имаше един човек, който безспорно се справяше в бурното море. Капитан измежду акули – Бойко Борисов. През март на посещаване в Разград даде обещание не какво да е, а... цех за ваксини. Не по кое време да е – а до три месеца. И не елементарен цех, а подобен, който ще залее целия континент – щя я уредим Европа да се оправи с ковида един тип. " Информирал съм Европейската комисия ", самоуверено сподели Борисов. И в детайли обясни – потенциал, работни места, стопански взрив...

До него изцяло съществени мъже и дами обясняваха на публицистите

какви истинно-мъдри слова лее партийният и държавен началник. Нямаше смешка – действителни хора с мозъка си твърдяха тия неща, стоешком до министър-председателя. Днес този фарс е забавен не поради неналичието на цех за ваксини. А поради равносметката в какъв филм живяхме повече от десетилетие при Борисов.

А че той се оправя във всичко в живота, знаейки две и двеста, пролича и през април . ГЕРБ завоюва изборите единствено официално, новото болшинство потегли да привиква Борисов в Народното събрание. Той на първо време си пусна отпуск, а след това... се контузи на футболен мач. Последва интервенция, фотоси с патерици, сълзи и сополи с медицински сестри... всичко, каквото може, единствено и единствено да се избави от депутатски надзор. Имаше една специфичност в цялата работа – на един футболист постоянно има какво да му се оперира; от време на време играчите прекарват години с болежки; издебват комфортен миг в кариерата за лекарска намеса. Април бе месецът, в който пристигна моментът за интервенция на дългогодишния състезател на " Витоша " (Бистрица) и българската политика Бойко Борисов. Трябва да му се регистрира - и на болежка устоя, и всевъзможни мурафети измисли, единствено и единствено да не го унижава Мая Манолова с въпроси.

През май хиперактивността порази и Херо Мустафа. Борисов падна, а с цел да засвидетелства поддръжка за служебното държавно управление, посланичката навести всеки един от служебните министри. Като доказателство, че Съединени американски щати оказват помощ на България в битката с корупцията, Мустафа даже се снима с потвърдено почтен човек като Румен Спецов. Разбира се, българското общество бе сериозно към назначението на Спецов в Национална агенция за приходите – почтен, но очевидно неотдавна, тъй като в предишното продал задлъжнялата си компания на малоимотно лице " бушон ". " Познавам го от дълго време. Той беше извънредно приближен сътрудник на непознатите служби ", обясни финансовият министър Асен Василев. Има ли неразбрали?

През юни се случи огромното нулиране у нас. Съединени американски щати оповестиха наказания по закона " Магнитски ". А и с цялото си държание, главно посредством Мустафа, демонстрираха, че са сменили доверениците си у нас. Това към този момент в действителност значеше смяна. Случайно или не,

отбиването от яслата докара до чисто физиологични промени

Зачестиха случаите, в които Борисов говореше постепенно и леко провлечено. Така приказват хора, които са на хапчета. Делян Пеевски отслабна. Най-корпулентният мъж в страната закупи телосложение на младеж. (По-късно го видяхме.) С цялостната си трансформация 41-годишният Пеевски постави в джоба си всички наръчници за смяна на живота в междинната възраст. " Батко Делян " се извърши с добрина, с която по предизборни срещи купуваше балончета на дечицата.

Юли бе прословут. Ако остарелият водач на България просто бе заречен нов цех, бъдещият (Кирил Петков в качеството на стопански министър) подписа меморандум – не за цех за ваксини в Разград, ами за електроавтомобили в Ловеч. И отново полетяха " вести " - работни места, наводнен европейски пазар... Меморандумът бе подписан, както си му е редът - ден преди новите избори. А ден след тях страната непосредствено анонсира българо-македонски екипаж в космоса. Заявката пристигна от Слави Трифонов, водач във краткотрайното класиране. Към днешна дата поръчката на Петков не може да се окачестви като неистина, тъй като заводът е със период 3 години. Но има ли хора, даже измежду почитателите му, които биха заложили пари, че цех ще има?

Няма, тъй като харесването е едно, а парите са друго. Пък и Петков е широкоскроен воин. Каза, че Канада е пратила в Букурещ документ, оневиняващ го по абсурда с двойното поданство. Удостоверението дойде сякаш още през август , само че не бе показано, а той сподели, че няма време тъкмо в този момент да върви до Букурещ, с цел да го вземе.

Но от днешна позиция това са бели ядове, тъй като Петков е победител. Победителите не ги съдят. Дори Гешев, представяте ли си, не ги съди.

Септември бе месец близнак на август. Петков продължи да маже за поданството си, което не помрачи усмивката му и славното му бъдеще. Слави Трифонов чегърташе братята си по смяна (скандалът " 500 К " ). Те него – също (скандалът с Петър Илиев). Стана дефинитивно ясно, че дружно с президентските ще се проведат трети парламентарни избори. А паралелно Бойко Борисов надаваше кански писъци, все едно Кара Ибрахим бе пристигнал да го потурчва ( " Уволняват ни ", " Гонят ни ", " Физически желаят да ни унищожат "...). Реално видяно, времето в действителност бе разделно - само че не Кара Ибрахим, а Бойко Рашков разгонваше семейството на ГЕРБ.

Октомври бе месец на големи излагации. Сума ти хора се окепазиха предизборно, само че най-вече – Лозан Панов. След края на кандидатпрезидентската акция инициативният му комитет се разграничи от него:

за пръв път в историята издигащите се отхвърлиха от самия кандидат

Няма смисъл да преразказваме чутовната акция на Панов. Само ще напомним финала й. Той звучеше по този начин: "... Защото в природата, с цел да може лозичката да даде прекрасен плод, преди този момент тя би трябвало да се изреже до крепко. Най-доброто време за това е преди настъпването на зимата, само че в никакъв случай в мразовито време. Подрязването задоволително рано, преди мразовитите дни и нощи, ще даде опция на " раните " да заздравеят. Така лозата ще пораства бързо и ще се ускори през идващите години. Благодаря Ви, правилни другари, от все сърце за цялата поддръжка, която ми дарихте... Именно в тях се крие здравият корен на лозата, който може да донесе огромен благодат на всички българи " (из благодарствено пояснение на Панов към симпатизантите).

През ноември се видя, че с изключение на политиците най-малко още една категория българи е изперкала през лудата година. В деня на вота гръмна новината, че стара жена е изяла контролната квитанция след гласуването. Била недоволна от машината, желала да повтори вота си, не й разрешили – ядосала се и глътнала хартийката. В последвалата блъсканица не стана ясно в действителност ли я е изяла, или единствено по този начин е споделила. Което не попречи на медиите да оповестят изяждането като неоспорим факт. Не попречи и на изборната комисия да запише в протокола същото. Така в аналите бележката остава като в действителност изядена.

Декември най-сетне донесе " държавно управление на смяната ". В негова метафора, а и

на цялата луда, в действителност луда година,

се трансформира Корнелия Нинова. Недоволна от еманципирането на Радев, 11 месеца преди този момент председателката на Българска социалистическа партия стартира 2021-ва като скришен еретик - пускаше по медиите подставени лица, с цел да подлагат на критика президента. Две тежки изборни загуби, най-големите в историята на Българска социалистическа партия, я принудиха да подаде оставка. Притисната, Нинова разплакано заяви, че Радев е работил против Българска социалистическа партия – сподели го тъкмо преди президентския балотаж. Но финишира като вицепремиер. Тя се оказа измежду огромните спечелили. И никой с топ не може да помръдне към този момент ни нея, ни тази митична, дълго чакана и драгоценна смяна.

Такава година, несъмнено, в никакъв случай няма да се повтори! Да се чуди човек политиците ни ли са неповторими... Или народът с изключение на притеснен е и така доверчив, че с достолепие, пък и с вяра посрещна всичко това.

Диян Божидаров,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР