Най-популярният размер е 27 инча по диагонал, а резолюцията -

...
Най-популярният размер е 27 инча по диагонал, а резолюцията -
Коментари Харесай

Какъв е типичният монитор за игри

Най-популярният размер е 27 инча диагонално, а резолюцията - FHD

Над половината (53%) от мониторите за игри имат Full HD резолюция
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните години производителите наситиха пазара с геймърски монитори, възползвайки се от високия интерес към игрите и готовността на потребителите да заплащат по-скъпо за геймърски хардуер. Статистика на уеб страницата levvvel разкрива типичните характерности на мониторите за игри.

На базата на разбор на стотици модели, предлагани на пазара, експертите отсяват най-популярните параметри на геймърските монитори – размер, разграничителна дарба, компактност на пикселите, периодичност на освежаване, технология за синхронизация и вид на панела. В категорията попадат монитори с периодичност на освежаване 144 Hz и по-висока.

Размер

Най-популярният размер на геймърския екран е 27 инча диагонално. Такива са 45% от всички монитори. На второ място са 24-инчовите модели с дял от 21%. С много висока известност могат да се похвалят и мониторите с диагонал 31,5, 24,5 и 35 инча. Прави усещане, че броят на огромните монитори се усилва.

Резолюция

Тук всичко е съгласно упованията – 53% от мониторите за игри имат Full HD резолюция (1920х1080 пиксела). На второ място по известност се подреждат мониторите с резолюция Quad HD (2560х1440 пиксела) с дял от 35%, множеството от които са модели с диагонал 27 и 31,5 инча. Делът на останалите резолюции е доста непретенциозен.

Плътност на пикселите

Важен знак, обвързван с разграничителната дарба и размера на монитора, е плътността на пикселите. Тук най-популярната алтернатива е 109 пиксела на инч (ppi), само че множеството от геймърските монитори имат компактност от 82 до 93 ppi. Минималната компактност е 68 ppi за 65-инчов екран с резолюция 4K (3840х2160 пиксела), а най-високата е 163 ppi при няколко 27-инчови 4K монитора.

Честота на освежаване

Най-популярната периодичност за геймърските монитори е 144 Hz – 73,6% от моделите опресняват изображението с такава периодичност. Само 11,6% е делът на мониторите с периодичност 240 Hz, които започнаха да се популяризират интензивно през последните години. Малко по-малко, 11,2%, се падат на мониторите с периодичност на освежаване 165 Hz.

Адаптивна синхронизация

Заслужава да се спомене технологията на адаптивната синхронизация на фрагментите. Повечето монитори, 64,9%, поддържат отворения стандарт AMD FreeSync, а други 5,8% поддържат AMD FreeSync 2. Технологията Nvidia G-Sync и усъвършенстваната G-Sync Ultimate се употребяват надлежно в 17,4% и 3,3% от мониторите за игри. Интересното е, че цели 8,7% от моделите въобще не поддържат адаптивна синхронизация.

Тип на панела

В момента най-популярните панели за геймърски монитори са вид TN – те се употребяват в 45,1% от моделите. Това се дължи на обстоятелството, че такива панели могат да работят с по-висока периодичност: съвсем всички 240-херцови монитори са построени особено на TN матрици. На огромна известност се радват и панелите вид VA, на които стъпват 40,4% от мониторите. Но обичаните на мнозина IPS панели са в основата на единствено 14,4% от геймърските монитори.

Най-голямото многообразие от гейминг монитори се следи в асортимента на Acer – тайванска компания разполага с 55 такива модела. Следват Asus и AOC, в обсега на които има надлежно 33 и 32 геймърски монитора. Сред водещите е и компанията MSI, която стартира да създава монитори не толкоз от дълго време.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР