Най-популярният и превеждан автор на Латвия - Янис Йоневс (р.

...
Най-популярният и превеждан автор на Латвия - Янис Йоневс (р.
Коментари Харесай

Известен латвийски писател представя своя книга у нас

Най-популярният и превеждан създател на Латвия - Янис Йоневс (р. 1980)), идва у нас във връзка премиерата на българското издание на книгата му "Йелгава 94 ", със съдействието на Съюза на латвийските писатели. Тя ще се състои на 25 октомври от 18 ч. в клуб "Журналист " на Съюз на българските журналисти, ет. 2 на ул. "Граф Игнатиев " 4, научи ДУМА от издателите. В годината, в която Милен Русков завоюва с "Възвишение " Наградата за литература на Европейския съюз, същия приз получи и латвиецът Янис Йоневс за романа си "Йелгава 94 ". Книгата е огромният латвийски шлагер през последните години, завоювал награди и читателски благосклонности. Романът излиза на български в издание на "Изида " като част от поредност, взаимно с стратегия "Творческа Европа ".
"Йелгава 94 " е разказ за израстването, сходно на "Спасителят в ръжта " на Селинджър и "Стъкленият капак " на Силвия Плат. Книгата на Янис Йоневс е портрет на поколението от 90-те години на предишния век, което търси своята лична еднаквост и става почитател на различната просвета. Това е трогателна история за младостта, когато всеки противостои на целия свят и се пробва да не стане "един от тях ".
Йоневс съчетава в едно интимната изповед на един юноша (персонаж със същото име като създателя и с значително автобиографични черти) и реалистичния роман за началото на втората самостоятелност на Латвия. 1994-та е година на нещо ново за младежите в градчето Йелгава. Героите младежи се увличат по хеви метъл. Следят международните топлисти, посещават всеки концерт. Дори и без пари, вършат от невъзможното допустимо, с цел да съумеят да влязат в залата. Но освен музиката е приоритет за тях. Алкохолът, цигарите и дрогата също са техни спътници. Една мисъл не престава да преследва Янис - да основе своя група и тя да бъде първата в родния му град.


Снимка Juta Piraga


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР