Най-популярните стоки на изплащане, за които се търси потребителски кредит

...
Най-популярните стоки на изплащане, за които се търси потребителски кредит
Коментари Харесай

Тревожна статистика за какво точно българинът взима кредит

Най-популярните артикули на погашение, за които се търси потребителски заем в България, не престават да бъдат смарт телефони, тв приемници и други уреди за дома, като през 2022 година се следи растеж от над 10% в общите претенции. Има възходящ и резистентен интерес към артикули, които демонстрират блян към по-отговорна консумация. Заедно с растежа на кредитирането се усилват и случаите на консолидация на кредитните отговорности. Това коментира Мария Мангърова, специалист по финанси, в ефира на предаването " В развиване " с водеща Вероника Денизова на Bloombergtv.

Търсенето на заеми за климатици се е нараснало с над 33% през 2022 година поради обстановката на енергийните пазари. На челни равнища за годината попадат и нетрадиционни за България артикули - има растеж над 75% на заеми за различни мобилни транспортни средства като тротинетки, скутери и мотопеди.  

" Това демонстрира освен нов метод на изразходване, а по-скоро отразява смяна в метода на живот и полезностите на потребителите. " Макар да няма прогнози за съществени разбърквания в челните места в класацията, " чакаме тези различни средства за придвижване стабилно да влязат в топ 10 - преди две години те даже не бяха в топ 20. Подобна динамичност се случва или когато има напълно ново коренно нещо, или когато се сменя метода на живот. "

Постоянното нахлуване на нови технологии и услуги обуславят обичайно първото място за смарт телефоните, защото клиентите желаят да могат да се възползват от нововъведенията, добави Мангърова. Най-често се тегли заем за ремонт и реновиране на дома, като има растеж от 25% за 2022 година макар повишаването на строителните материали и мебели. От една страна това е поради отсрочени персонални цели по време на пандемията от Covid, само че и поради макроикономически предпоставки, сподели Мангърова.

" Има извънредно осезаемо нарастване на цените, което може да бъде усетено във всяка една сфера. Успоредно с това имаме най-ниските равнища на безработица, стопански напредък и непрекъснато повишаващи се приходи. Това дава убеденост на хората, че могат да се оправят с изплащането на заемите. "

Има 31% растеж на настояванията за заеми за консолидиране на отговорностите за по-добро ръководство на персоналния бюджет и постоянно намиране на по-изгодни условия за заема. Новото финансиране е съобразено с настоящата обстановка на клиента, в случай че има смяна в приходите, изясни Мангърова.

Няма сигнали за нарастване на неизплащането на кредитни отговорности - поради въведените практики за ръководство на риска не чакаме компликации, даже в случай че обстановката се промени, сподели Мангърова.

" Нивата на риск и необслужваните заеми са устойчиво ниски - няма даже ранни знаци за това. "

Увеличението на главния лихвен % от Българска народна банка през последните месеци не се отразява доста на лихвените проценти за потребителските заеми, а по-скоро на готовността на клиентите да теглят заеми. 

" Нашите лихвени проценти са закрепени за целия интервал, тъй че клиентите имат непоклатимост, че заемът няма да бъде изменен за целия период на погашение. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР