Най-подходящото време за засаждане на луковици­те от лале е през

...
Най-подходящото време за засаждане на луковици­те от лале е през
Коментари Харесай

Време е да засадим лалетата за догодина

Най-подходящото време за засаждане на луковици­те от лале е през октомври, когато дните са към момента ху­бави и има опция за положително вкореняване. При температура на почвата към луковиците под 4 градуса вкореняването се прекратява. Това може да се окаже съдбовно за презимуването на цветята.

Почвата, в която ще засаж­дате, би трябвало да е добре готова. Добре е да се внесат орга­нични или минерални торо­ве. За 1 кв. м са достатъч­ни 5 кг добре угнил оборс­ки тор, само че никога да не е свеж, 50-100 г суперфос­фат, 40-60 г азотен тор. За да подобрите почвената конструкция, поставете мал­ко торф и пясък.

Ако реак­цията на почвата е кисела, варувайте със субстрати, съдържащи калций. Когато насаждението ви е по-голя­мо, направете почвен разбор в лаборатория, с цел да установите точните дози за внасяните минерални то­рове. Ако мястото за за­саждане е с близка под­почвена вода, по-добре не залагайте луковиците, тъй като ще неуспехите посадъчния ма­териал.

Преди засаждане прегледайте луковиците деликатно и отстранете очевидно болните, повреде­ните и загнилите. Здрави­те, които ще засаждате, поставете за 30 минути в разтвор от 0,15 % топсин М или фундазол.

Лехите оформете на 1-1,5 м широчина, като маркирате напречно на редовете през 20 см, а в реда поставете луковиците на 10 см една от друга. По-дребните може и да са през 5 см. Дълбочината на за­саждане би трябвало да е 2-3 пъ­ти по-голяма от височината на луковицата - 10-15 см. Пос­тавяйте деликатно главите, изключително когато почвата е по-сбита, с цел да не повредите набъбналите коренчета.

Ако почвата е суха, след засаждането по­лейте щедро. Това ще оси­гури по-бързото вкореня­ване. За да сте сигурни, че при сурова зима няма да се получи измръзване, след засаждане покрийте лехата с 1 см пласт от торф или прегорял оборски тор.

При засаждане на голе­ми площи за бизнес е добре да се съоб­разите с наличните
ма­шини, които ще употребявате при окопаване, напръскване с хербициди, препарати сре­щу заболявания и вредители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР