Най-почитаният български орден - За храброст, е в центъра на

...
Най-почитаният български орден - За храброст, е в центъра на
Коментари Харесай

Изложба за ордена За храброст е открита във Варна

Най-почитаният български медал - „ За смелост ", е в центъра на най-новата галерия във варненския Военноморски музей. Акцент в експозицията е пиката на Самарското знаме с вградения в нея медал. Изложбата наблюдава историята на оценката до 50-те години на предишния век като експонатите са от Военноморския и от Националния военноисторически музей.

Варна

Орденът „ За смелост " е основан от княз Александър Батенберг единствено няколко месеца след основаването на Княжество България и за десетилетия остава най-висшето държавно отличие у нас.
Мариана Кръстева, шеф на Военноморски музей - Варна: За нас най-ценно и най-привличащо погледа е оценката медал " За смелост " първа степен, който е връчен на Самарското знаме, той може да бъде забелязан по този начин, както и тогава е направен и вграден в пиката на знамето.
Това е емблематичен случай на награждаване на знаме и в допълнение подсказва смисъла на ордена.
Мариана Кръстева, шеф на Военноморски музей - Варна: Признанието за подготвеност за всеотдайност или за осъществена всеотдайност в отбрана на отечеството.
Орденът " За смелост " се връчва и посмъртно, както в спокойно време, по този начин и по време на война, на мъже, само че и на дами, на редови бойци и на офицери, доста от тях от военния ни флот.
Мариана Кръстева, шеф на Военноморски музей - Варна: Например, героят от Балканската война Димитър Добрев, само че това, което е малко познато за него, че той е джентълмен на медал за смелост още като юнкер за присъединяване си в сръбско-българската война.
Изложбата гостува във Военноморския музей до 15 юни, а за Деня на българската войска - 6 май, експозициите и корабът „ Дръзки " ще със свободен вход.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР