Най-острите и осезаеми проблеми, които се усещат в сферата на

...
Най-острите и осезаеми проблеми, които се усещат в сферата на
Коментари Харесай

Танева: Недостигът на работна ръка е най-големият проблем за производителите на малини

Най-острите и осезаеми проблеми, които се усещат в областта на производството на малини и ягодоплодни и тази година е дефицитът на работна ръка. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриването на петото издание на Националното ревю и Фестивал на малината в гр. Лозница, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя уточни, че предстоят срещи с Министерството на труда и обществената политика, където ще бъдат разисквани оферти от браншови организации в тази област за това могат ли да се намерят ограничения и принадлежности, с които на процедура да се улесни опцията за достъп до работна ръка. Всичко останало е въпрос на договаряне, сподели министър Танева и изрази вяра, че ще се реализиран избрани резултати.

Десислава Танева съобщи още, че от 2016 година насам площите и с малини и с ягодоплодни в страната регистрират резистентен растеж. Тя акцентира, че акцията по прибирането на малините е към момента първоначално си, като са реколтирани към 15 % от всички насаждения. При ягодоплодните акцията е към края си с отчитане на положителни резултати, означи министърът. Танева уточни, че Лознишка община е с максимален растеж с насаждения от малини през последните три години и по думите й регионът може да се кръсти като " мястото на малината в България ".

Министър Десислава Танева пожела триумф на производителите, добра годишна продукция и добра цена.

Гостите на фестивала разгледаха и дегустираха другите сортове малини. Те ще вземат участие и в среща, на която ще бъдат разисквани проблемите в бранша. По-късно ще посетят малинови насаждения и новаторски опитни полета, и дружество за заледяване и преправка на стандартни и био малини и ягодоплодни. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР