Най-оптимистичната прогноза за замяната на лева с еврото е вероятно

...
Най-оптимистичната прогноза за замяната на лева с еврото е вероятно
Коментари Харесай

Горанов: Сменяме лева с евро най-рано през 2022 г.

Най-оптимистичната прогноза за замяната на лв. с еврото е евентуално да се случи на 01.01.2022 година. Това разгласи финансовият министър Владислав Горанов, съобщи БГНЕС.
Горанов взе участие в гражданския разговор „ България по пътя на еврото” дружно със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на еврото и обществения разговор, финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари Валдис Домбровскис и еврокомисаря Ева Майдел.
„ Минималният престой в ЕRMII е две години. Ако получим утвърждение, двете години изтичат през 2021 година Ще е нужна още една година и най-рано през 2022 година влизането на еврото в България може да стане факт”, сподели финансовият министър.
Той опроверга страховете на хората, че въвеждането на еврото ще докара до повишение на цените и понижаване на приходите на жителите.
„ Въвеждането на еврото не води до огромна инфлация. Това демонстрират последните присъединения към еврозоната. Тя е доста ниска. Целта е тя да бъде 2%, а постоянно инфлацията е към 1,5%. Висока инфлация се следи единствено в страни, които са отвън ЕС”, акцентира Ева Майдел.
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис удостовери, че България е подготвена да влезе ЕRMII.
" Според нас България дава отговор на всички критерии като се изключи валутните за включване в чакалнята на еврозоната ", акцентира Домбровскис.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР