Най-обсъжданата политическа фигура в общественото пространство през последните дни е

...
Най-обсъжданата политическа фигура в общественото пространство през последните дни е
Коментари Харесай

Коя е Рая Назарян - юридическото острие на ГЕРБ?

Най-обсъжданата политическа фигура в публичното пространство през последните дни е тази на Рая Назарян. Тя номинацията на ГЕРБ-СДС за ръководител на 50-ото Народно заседание. Кандидатурата на Назарян обаче получи поддръжка единствено от депутатите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Нов опит за избор на ръководител ще бъде изработен в четвъртък.
Коя е Рая Назарян?
Тя е родена на 16 септември 1985 година в град Варна. По обучение е юрист с повече от 12 години юридически стаж. Специалността ѝ е обвързвана с региона на облигационното, вещното, застрахователното, фамилното и наследствено право. Работи и в областта на медиацията и извънсъдебното споразумяване на правни разногласия. Член на Софийска адвокатска гилдия, съучастник и съучредител на адвокатско сдружение.

През 2022 година ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов я показа публично като лице на партията. Назарян има два мандата като народен представител, като този ще ѝ бъде третият. Тя водеше листата на ГЕРБ в 24-и МИР в София на изборите на 9 юни.

Рая Назарян до момента беше зам.-шеф на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и ръководител на парламентарната антикорупционна комисия.

Тя стартира да се издига в йерархията на ГЕРБ след напускането на шефа на парламентарната им група Десислава Атанасова, определена за парламентарен арбитър през януари.

Борисов включи Рая Назарян в преговорния екип за реализиране на ротацията напролет. Тогава Назарян влезе в спор с водачите на ПП-ДБ, откакто Мария Габриел изненадващо върна на президента досието с изпълнен мандат за сформиране на държавно управление.

Назарян съобщи пред медиите, че Христо Иванов е дал утвърждението си за листата. От ПП-ДБ пък опровергаха думите ѝ и изостриха тона. Назарян взе участие и в сегашния преговорен екип на ГЕРБ. Ден преди първото съвещание на новото Народно заседание Борисов номинира точно Назарян за ръководител на Народното събрание. От ГЕРБ обвързвага избирането на Рая Назарян с продължаването на опитите за сформирането на постоянно държавно управление.

Реакцията не закъсня - Кирил Петков съобщи, че ПП-ДБ няма да дадат поддръжката си за Назарян, защото “я познаваме добре и не мислим, че е верният човек да бъде на най-високата позиция в страната ”. От Българска социалистическа партия също авансово обявиха, че няма да поддържат претендента на ГЕРБ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР