Най-обикновен гражданин насочва пушка към дузина мъже, проснати по очи

...
Най-обикновен гражданин насочва пушка към дузина мъже, проснати по очи
Коментари Харесай

Те взеха да бягат по пътя. Работи ли МВР с хора като Динко, ловецът на бежанци

Най-обикновен жител насочва пушка към дузина мъже, проснати по очи на земята, и се снима с тях на видео. Псува ги и споделя, че те повече няма да идват в България. Часове по-късно Министерство на вътрешните работи разгласява известие: "Гранични служители на реда от Елхово задържаха 20 противозаконни имигранти ". Няма и дума за мъжа с пушката.

Тази история е на близо месец и от този момент се разплетоха доста детайли от нея, само че не и главният: дали Министерство на вътрешните работи работи с паравоенни групи и обособени цивилни, изземващи полицейски функционалности.
Динко, "ловецът на бежанци "
Човекът с пушката е Динко Вълев от Ямбол. Той стана известен преди към пет години след телевизионни репортажи, в които споделя по какъв начин “съчетава рисковото шофиране на АТВ със залавяне на мигранти ”.

Оттогава той поддържа славата си на “ловец ” на хора с изявления в обществените мрежи.

Последната такава е от ноември. На нея се вижда по какъв начин Вълев е с преметната пушка на рамо, а на земята до него лежат минимум 12 мъже.

“Дойдох да върша камион на пътя, а то какво стана! А? Без да желая ги открих този път ”. Това споделя Вълев във видеото и насочва фрагмента към мъжете, които са неподвижни и с лице към земята. Дулото на пушката стърчи през рамото му.

Приносът на Динко Вълев за този "арест " липсва в известието на Министерство на вътрешните работи за арестувани мигранти в същия регион, от който е и видеото.

Свободна Европа беседва с Вълев и зададе няколко въпроса на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи и “Гранична полиция ”. Така стана ясно, че става дума за едно и също събитие, разказано в две версии и с малко премълчани обстоятелства.
Мигрантският напън
България е част от пътя на бежанците през Турция към Западна Европа. Кризата в Афганистан през лятото ускори мигрантския трафик към Европа и това довете до повече случаи на нелегално влизане в страната.

Заплахата от мигрантска вълна обичайно се употребява от националистическите обединения и от обособени персони, които станаха известни в последните години, тъй като “хващат бежанци ” и “защитават родината ”.
 Динко Вълев с пушка и мъже на земята до него “Пушка бе, пушка ”
“Ходих да върша един камион, тъй като не искаше да пали. Изскочиха на пътя и аз ги хванах ”, сподели Вълев за Свободна Европа. По думите му става въпрос за 20 души от Афганистан, които е видял инцидентно.

“Вадиш пушката от багажника и като им кажеш: "стоп, стоп, стоп! " и те стопират ”, сподели Вълев. На въпрос каква е тази пушка той дава отговор: “Пушка бе, пушка. Те взеха да бягат по пътя. Двама минаха през пътя. Аз ги видях. Слязох. Взех пушката. Слязох по-надолу по веднъж и ги виждам на едно кълбо събрани. Те се стопираха. Нито съм ги удрял, нито съм ги тормозил ”.

Вълев сподели, че оръжието му е постоянно и записано. Движи се с пушка в колата, тъй като е “голяма компания ” и носи доста пари. “Невинаги използваме компаниите, които се занимават с транспорт на пари. Полицаите ме ревизираха. Всичко е постоянно с пушката ”, сподели Вълев.

По думите му той се е обадил на телефон 112 сега, в който е видял групата мъже. След това ги принудил да легнат на земята, а те останали по този начин до идването на полицията. Това, което е направил, съгласно него се споделя “граждански арест ”.
Версията на Министерство на вътрешните работи
Историята на Министерство на вътрешните работи за задържането на групата противозаконни имигранти е друга от тази на Динко Вълев. В формалното известие на "Гранична полиция " няма данни за съдействието, което Вълев е оказал на полицията.

“Граничен полицейски наряд открил 20 чужденци, мъже. Те били без документи за идентичност, декларирали, че са от Афганистан . Незаконните имигранти са арестувани в ГПУ – Елхово ”, написа на уеб страницата на вътрешното министерство.

По телефона от пресцентъра на гранична полиция потвърдиха, че в региона на Елхово е арестувана точно тази група мъже, само че останаха сюрпризирани от обявата на Динко Вълев в обществената мрежа.

В отговор на въпроси на Свободна Европа от Министерство на вътрешните работи по-късно споделиха, че граничен полицейски екип e задържал един противозаконен преселник. "Става ясно, че той е част от група лица, минали незаконно границата. Граничният наряд се насочва към мястото, посочено от арестувания. Там са открити 19 лица без документи за идентичност, по техни данни жители на Афганистан. На мястото е бил и господин Вълев ".
Какво е оръжието
Това, което Вълев счита за "граждански арест ", а Министерство на вътрешните работи не разяснява, се е случило при забележима проява на оръжие.

“Като ми е законна пушката, аз мога да се разигравам и по центъра с пушката. Тази пушка е въздушна ”, сподели Вълев за Свободна Европа.

Според юрист Грета Ганева, която е и ловджия, "ловно оръжие може да се придвижва, само че за това има избрани условия – то би трябвало да е в кобур и със заключващо устройство ”. Въздушните пушки са на друг режим и няма сходен рестриктивен режим за носенето им.

Според Ганева “всеки може да направи цивилен арест, с цел да препятства нарушаване ”, само че не може да употребява оръжие. “Въпросите са по какъв начин този човек е установил, че мъжете на пътя са чужденци, от кое място знае, че те са нарушили закона и по какъв начин. Това може да стане единствено след инспекция на документи, а той няма такива пълномощия ”, сподели Ганева.

Според Министерство на вътрешните работи "в клипа, оповестен в обществена мрежа, Вълев е със законно притежавана (регистрирана) пневматична пушка, което е открито от пристигналите на място чиновници ".

От отговорите не излиза наяве при какви условия е арестувана групата имигранти и има ли Динко Вълев връзка с Министерство на вътрешните работи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР