Най-новият турски сондажен кораб Абдулхамид Хан е открил природен газ

...
Най-новият турски сондажен кораб Абдулхамид Хан е открил природен газ
Коментари Харесай

Турция е открила газ в два района на Средиземно море

Най-новият турски сондажен транспортен съд " Абдулхамид Хан " е разкрил природен газ в два обособени региона на Средиземно море, заяви в. " Тюркийе, базирайки се на непотвърдени информации, заяви Българска телеграфна агенция.

Турция продължава изследванията си в Средиземно море, до момента в който в същото време прави финални действия по обезпечаване на преноса на открития в Черно море газ към турските консуматори. Изявление на турския министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, че корабът е приключил първия си сондаж в Средиземно море и се вършат разбори на събраните сведения, провокираха неспокойствие в страната.

Според информация, получена от представител на бранша, който следи от близко сондажните действия, корабът " Абдулхамид Хан ", който стартира да сондира в Средиземно море през август, е разкрил природен газ в две разнообразни зони, заяви " Тюркийе ".

Съгласно с данните на вестника корабът е правил сондажни работи в зоната Йорюклер-1 на 55 км от Газипаша. Макар че запасът се прави оценка като доста огромен, публично е декларирано, че анализите не престават, с цел да може да се разгласи чистата му стойност, показва източникът.
След определянето на размера на залежите се чака президентът Реджеп Тайип Ердоган да заяви положителната вест.
Сондажният транспортен съд " Абдулхамид Хан ", който в този момент е закотвен на пристанище Ташуджу в Мерсин за поддръжка, се чака да се върне на работното си място в Средиземно море през идващите дни и да продължи търсенето си от там, където е спрял.
Нови положителни вести предстоят освен в Средиземноморието, само че и в Черно море, където сондажи прави корабът " Фатих " в кладенеца Чайджума-1, написа А Хабер.
Министър Дьонмез уточни, че в прилежащ регион на газовото находище в Сакария е осъществен нов изследователски сондаж.

" Първите данни за сондажа, който назоваваме Чайджума-1, са позитивни. Колегите не престават своята работа. Когато получим резултат, несъмнено, ще го споделим с нашите жители. Черно море е обещаващо за нас, оценяваме го като регион, от която можем да дадем повече положителни вести, и в случай че сме малко търпеливи, се надяваме това да се случи ", уточни министърът. 
" Проучванията ни за оценка на запасите в съществуващото газово находище в Сакария са пред привършване ", сподели още той, като добави, че " може да се наложи актуализиране на данните ни за природния газ от 540 милиарда куб. м в посока нагоре ".
Турция разгласи по-рано, че откритите ресурси в газовите залежи в Черно море възлизат на към 540 милиарда куб. метра, като най-голямо е находището в региона на Сакария (над 400 милиарда куб. м.).

Корабът " Абдулхамид Хан " е от седмо потомство, има височина на кулата от 112 метра, дълъг е 239 метра и необятен 42 метра, а оптималната дълбочина на сондиране е 12 200 метра. В него може да се настани екипаж до 200 души. Според турски представители " Абдулхамид Хан " е един от едвам петте сондажни кораба в света, оборудвани с съвременна технология от най-ново потомство.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР