Най-новият китайски Сюелун-2 отплава днес от Шанхай за своята втора

...
Най-новият китайски Сюелун-2 отплава днес от Шанхай за своята втора
Коментари Харесай

Китайският ледоразбивач „Сюелун-2” тръгна на втора експедиция в Арктика

Най-новият китайски „ Сюелун-2 ” отплава през днешния ден от Шанхай за своята втора експедиция към Северния полюс, която ще бъде 12-та подред за Китай, заяви новинарският портал „ Pengpai ”, представен от ТАСС.

Експедицията ще продължи до втората половина на септември. През това време корабът би трябвало да измине към 15 000 морски благи и да извърши редица научно-изследователски задания. Става въпрос за работа и проучвания, свързани с промените на климата, отбраната на екологията в Арктика и събиране на мостри от региона.
 Танкерите-ледоразбивачи ще претрупват петрола от Арктика по средата на пътя Танкерите-ледоразбивачи ще претрупват петрола от Арктика по средата на пътя
Участниците във втория LNG-проект в Арктика ще купуват полутечен газ съгласно своите дялове, заяви EADaily. Arctic LNG 2 от своя страна ще...

Предишната експедиция на „ Сюелун-2 ” към продължи 75 дни и завърши през септември 2020 година Тогава китайските специалисти съумяха за първи път да съберат проби от седиментни скали под леда на дълбочина 18,65 метра в Северния ледовит океан.

Пуснатият на вода през септември 2018 година транспортен съд с водоизместимост над 13,9 хиляди тона е с дължина 122,5 метра, ширина 22,3 метра и оптимално прегазване 7,85 метра. Ледоразбивачът може да транспортира до 4,5 хиляди тона товар на борда, а оптималната скорост, съгласно техническите спецификации, е към 15 възела.

Корабът е планиран по този начин, че може да пробива лед с дебелина до 1,5 метра както с кърмата, по този начин и с носовата си част, движейки се със скорост 2-3 възела. Ледоразбивачът може да измине до 20 хиляди морски благи и е в положение да остане в морето самостоятелно в продължение на 60 дни.

Преди това този ледоразбивач приключи сполучливо две експедиции до Южния полюс, последната от които приключи през май тази година. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР