Най-новият iPhone на Apple вероятно ще има USB-C порт за

...
Най-новият iPhone на Apple вероятно ще има USB-C порт за
Коментари Харесай

Нов iPhone, ново зарядно: Apple клекна пред правилата на ЕС

Най-новият iPhone на Apple евентуално ще има USB-C порт за зареждане, когато бъде пуснат на пазара на 12 септември. Законът на Европейския съюз принуди Apple да одобри концепцията да има единствено едно зарядно за зареждане и той да бъде USB C.

В момента телефоните на Apple употребяват личен Lightning адаптер, за разлика от съперниците, в това число Samsung. Закон на Европейския съюз изисква от производителите на телефони да одобряват общ вид зареждане до декември 2024 година, с цел да спестят пари на потребителите и да понижат отпадъците. Повечето нови артикули на Apple, като най-новите iPad, към този момент употребяват USB-C, само че компанията се опълчи на правилото на Европейски Съюз, напомня BBC.  

Когато беше показан през септември 2021 година, представител на Apple сподели пред BBC News: " Строгото контролиране, изискващо единствено един вид конектор, потиска нововъведенията, вместо да ги предизвиква, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света “. Адаптерите Lightning към USB-C към този момент се оферират в други магазини за електроника, в това число Amazon, и всички iPhone след iPhone 8, пуснат през 2017 година, имат алтернатива за безжично зареждане. 

Тъй като актуалният iPhone 14 в този момент наподобява е последното устройство на Apple, което го употребява извънредно, това може да означи началото на края на зарядното устройство Lightning.

Не е ясно дали това ще бъде световна продуктова смяна, макар че не е правдоподобно софтуерният колос да направи друга версия на телефона единствено за европейския пазар. Промените се чакат в новите устройства iPhone 15 и iPhone 15 Pro, които ще бъдат показани идната седмица на годишното есенно събитие на компанията. Според отчет на Bloomberg News изгодите от прекосяването за потребителите ще включват опцията клиентите да употребяват едно зарядно устройство за iPad, Mac и iPhone, както и по-високи скорости на евакуиране. 

Общият стандарт на Европейски Съюз за зарядно устройство обгръща набор от " дребни и междинни портативни електронни артикули “ съгласно Европейски Съюз, в това число: - мобилни телефони - таблети - електронни четци - мишки и клавиатури - GPS устройства - слушалки от всевъзможен тип - цифрови фотоапарати - портативни конзоли за видеоигри - портативни високоговорители. Всички те ще би трябвало да могат да се зареждат благодарение на USB Type-C порт кабел и зарядно, без значение от това кой създава устройствата. 

Лаптопите също ще би трябвало да дават отговор на разпоредбите, само че производителите имат повече време да създадат измененията. Според Европейски Съюз тази мярка ще спести на потребителите " до 250 милиона евро годишно, които отиват за ненужни покупки на зарядни устройства “ и ще понижи 11 000 тона боклуци годишно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР