Най-новият флот от спътници на компанията SpaceX изпадат от орбита

...
Най-новият флот от спътници на компанията SpaceX изпадат от орбита
Коментари Харесай

SpaceX губи 40 спътника заради слънчева буря

Най-новият флот от спътници на компанията SpaceX изпадат от орбита след слънчева стихия, оповестява Българска телеграфна агенция.

До 40 от 49-те дребни спътници, изстреляни предходната седмица, или са се върнали в атмосферата и са изгорели, или са на път да го създадат, заяви компанията. Причината е геомагнитна стихия предишния петък, която е направила атмосферата по-плътна. Това е нараснало съпротивлението и на процедура е обрекло спътниците.

Наземните диспечери са се пробвали да спасят спътниците, като са ги сложили в режим на хибернация и са ги насочили да летят по този начин, че да понижат до най-малко съпротивлението. Но атмосферното влияние е било прекомерно огромно и спътниците не са съумели да се разсънят и да се изкачат на по-висока, по-стабилна орбита.

SpaceX към момента разполага с близо 2 000 спътника "Старлинк ", които обезпечават интернет услуги в отдалечени кътчета на света. Те обикалят земното кълбо на височина над 550 км.
Спътниците, наранени от слънчевата стихия, са били на краткотрайна ниска орбита.

SpaceX съзнателно ги изстрелва по този начин, с цел да може възможните изпаднали спътници бързо да се върнат в атмосферата и да не съставляват опасност за други галактически апарати.
Според компанията няма заплаха от тези падащи спътници нито на орбита, нито на Земята. Всеки от тях тежи по-малко от фунта 260 кг.

SpaceX разказва случая като "уникална обстановка ". Такива геомагнитни стихии се предизвикват от интензивна слънчева интензивност, като да вземем за пример изригвания, които могат да изпратят потоци плазма от слънчевата корона, устремени в космоса и към Земята.

След изстрелването на първите спътници "Старлинк " през 2019 година Илон Мъск планува съзвездие от още хиляди, с цел да усили интернет услугите.

Астрономите са обезпокоени, че тези мегасъзвездия ще провалят нощните наблюдения от Земята. Международният астрономически съюз основава нов център за запазване на тъмното небе.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР