Най-новите тенденции при автомобилните производители и застрахователите са да събират

...
Най-новите тенденции при автомобилните производители и застрахователите са да събират
Коментари Харесай

Плащай както караш - финансовият надзор иска България да влезе в крак с новите тенденции


Най-новите трендове при автомобилните производители и застрахователите са да събират и проучват информация за самостоятелното държание на водача на пътя (например по какъв начин потегля и стопира, с каква скорост взима завоите), както посредством специфични устройства, вградени в колите, по този начин и посредством мобилни приложения. С въвеждането на системата "бонус малус " България има шанса да не е непрекъснато последна, а да се вмести в тази наклонност. Това разяснява пред Българска национална телевизия ръководителят на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов. Той даде уточнения по подготвяната от комисията смяна при наложителната застраховка "Гражданска отговорност ", при която неизрядните водачи да заплащат повече, а изрядните - по-малко (т. нар. бонус-малус).

Новата система цели предварителна защита и правдивост и поправяне на държанието в дълготраен проект, сподели шефът на финансовия контрол. "В момента 10 души в случай че платят по 10 единици се събират 100, при новата система още веднъж ще се събират 100 единици, само че 8 души ще заплащат по 9 единици, а останалите 28 единици ще се покрият от двама. Оттук идва справедливостта - по-рисковият водач да заплаща повече ", даде образец той с уточнението, че като цяло съотношението изрядни - неизрядни е 80% към 20%.

Атанасов увери, че замисляното изменение е неутрално във връзка с общия финансов запас, само че най-лошите водачи, които са към 0.6% от всички, ще заплащат по 1200 лева, а най-изрядните - по 225 лева

В отговор на въпрос Атанасов отхвърли изказванията, че моделът "бонус - малус " облагодетелства застрахователите. "Всички споделят че ще се възползват застрахователите, само че никой не споделя по какъв начин тъкмо ще стане това. Парите ще са равни. Моделът е на финансов неутралитет. Безпочвени са сходни изказвания ", сподели той.

Шефът на регулатора посочи, че се планува името на водача да се вписва в полицата. Така притежателят може да впише в нея имената на свои близки, на които счита да позволява да карат. Ако обаче някой невписан аргументи вреда, притежателят ще бъде санкциониран за това, че му е разрешил да кара.

Източник: dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР