Най-новите изтребители МиГ -29 са на малко над 30-ина годиниТази

...
Най-новите изтребители МиГ -29 са на малко над 30-ина годиниТази
Коментари Харесай

2023-та: Последна година, в която небето ни ще пазят МиГ-29

Най-новите изтребители МиГ -29 са на малко над 30-ина години

Тази година ще е последната за изтребителите МиГ-29, които ще бъдат употребявани за защита на въздушното пространство. Това ще се случи на фона на изчезнало решение по какъв начин ще продължи осъществяването на уговорката, предава

Най-новите изтребителиМиГ-29 са на малко над 30-ина години. Но проблемите с удължаването на ресурса им се появиха поради войната в Украйна. Ремонтът и поддръжката на самолетите се правеше главно в Русия. Последното рамково съглашение е от 2018-та година за период от 4 години на стойност към 41,5 млн. евро.

Заради забавяния поради CovidБългария изиска неустойки. Към май 21-ва част от неустойките са бяха платени.

Сега служебният министър на защитата Димитър Стоянов приказва за обезпечаване на поддържани МиГ-ове за „ подготовката на летателния състав до края на 2023-та “. Но за в този момент няма изясненост по какъв начин се движи сделката с Полша за два свалени от Миг мотора и шест, които са за ремонт. Служебното цивилно управление на армията не е се отказало и да търси така наречен промеждутъчен изтребител.

С варианти да е от Швеция или Франция. Трудната обстановка пред Военновъздушни сили е и поради изместените от 25-та година нататък периоди за доставка на първите осем Ф-16.

През последните години защитата на въздушното ни пространство се изпълнявала и от НАТО-вски изтребители Ф-16, „ Юрофайтър, Ф-35.

Но постоянно взаимно с българските водачи.

Заради Конституционните задължения, както са подчертавали от Министерството на защитата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР