Най-новите филми на режисьорите Вим Вендерс и Кен Лоуч -

...
Най-новите филми на режисьорите Вим Вендерс и Кен Лоуч -
Коментари Харесай

Най-новите филми на Вим Вендерс и Кен Лоуч в програмата на София филм фест на брега

Най-новите филми на режисьорите Вим Вендерс и Кен Лоуч - " “Прекрасни дни ” и “Старият дъб ”, ще бъдат част от програмата на идното през март 22-ро издание на " София филм фест на брега ", оповестяват уредниците на събитието в Бургас.  

Копродукцията на Япония и Германия " Прекрасни дни " бе измежду номинираните за " Златна палма " на фестивала в Кан, а актьорът в основната роля Коджи Якушо получи там наградата за най-хубав артист в основна роля. Филмът е и измежду кандидатите за “Оскар ” за най-хубав интернационален филм. 

Сюжетът в него проследява историята на чистач на тоалетни в Япония, който пътува сред другите си работни места, а саундтракът на живота му е формиран от класическа рок музика, подбрана персонално от Вендерс. Изданието " Холивуд рипортър " написа, че в него режисьорът построява видимо простата конструкция на кино лентата, наблюдавайки дребните детайлности от ежедневната рутина с емпатия, топлина и схващане, а те последователно, съвсем незабележимо усилват прочувствената мощ на описа. " Той е обезоръжаващ с безспорната липса на цинизъм – неповторима творба на умел занаятчия, който дълго и надълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни ", се споделя още в част от рецензията. 

За кино лентата си самият Вендерс разяснява, че сходно на грънчаря, който всякога стартира изначало, по този начин и героят му Хираяма всеки ден би трябвало да стартира изначало своята работа. " Не мисли по какъв начин го е направил през вчерашния ден или по какъв начин ще го направи на следващия ден. Винаги го прави на момента. Това е още една от тайните на грънчаря, който придава друга хубост на всяко повтаряне “, споделя режисьорът. 

Британският режисьор и повторен притежател на " Златна палма "  Кен Лоуч дефинира " Старият дъб "  като своя финален филм. Лентата взе награди за най-хубав филм от фестивалите в Локарно, Валядолид, Палич, Гент, Съдбъри и Калгари.

За продукцията 87-годишният създател още веднъж си партнира със сценариста Пол Лавърти, с който работят по „ Аз, Даниел Блейк “ и „ Извинявайте, че не ви намерихме “. 

„ Старият дъб “ е името на последната механа, останала в един град, а с това и последното място, на което хората могат да се срещнат в една някогашна миньорска общественост, поела по пътя на упадъка към този момент повече от три десетилетия. Собственикът на кръчмата ТиДжей Балантайн (Дейв Търнър) се пробва с последни сили да задържи обичаното си място, само че животът се усложнява още повече от обстоятелството, че в заведението стартират да се вземат решение яростни разногласия, изключително след идването на сирийски бежанци, за които никой никого не е предизвестил.

" София филм фест на брега " ще се организира сред 21 и 28 март, като за четвърта поредна година негов хазаин ще е Културен дом НХК. Освен селекция от най-хубавите локални и интернационалните заглавия, публиката ще може да гледа и 12 късометражни кино лентата. Пълнометражните ще се борят за една от двете огромни награди - на Община Бургас и тази на публиката. Съпътстващата стратегия планува и прожекция за хора с повредено зрение, галерия на кино тематика и литературна вечер. За шеста поредна година паралелно с фестивала ще се организира и " Киноклас Бургас ", воден от режисьора Надежда Косева, чийто най-нов филм " Клопка "  ще закрие форума в морския град на 28 март, напомня Българска телеграфна агенция.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР