Най-новата южнокорейска виза, която бе въведена на 1 януари, позволява

...
Най-новата южнокорейска виза, която бе въведена на 1 януари, позволява
Коментари Харесай

След кей-поп инвазията по света: Южна Корея иска дигитални номади, още туристи и уважение

Най-новата южнокорейска виза, която бе въведена на 1 януари, разрешава на цифровите номади да останат до две години и да открият чудесата на страната, само че при някои значими условия
След щурма на кей-поп културата, вълнуващата кино промишленост, създаваща забележителни мостри, Южна Корея желае да разшири още повече въздействието си, само че не безусловно,  а по този начин - че традициите, полезностите, забележителностите й, да бъдат уважавани и защитавани. Казват, че корейците са странни и е мъчно да се адаптираш към техния метод на живот, само че в този момент, в ерата на свръхтуризма, Южна Корея е една от дребното страни, които отварят необятно порти.  

Обикновено Южна Корея не е измежду водещите страни за цифрови номади, само че най-новата виза на страната желае да промени това. Обявена в края на 2023 година и влезнала в действие на 1 януари 2024 година, тази нова виза за " workcation " към този момент разрешава на служащите (и техните семейства) да останат в страната за интервал до две години. Преди това чужденците можеха да се класират единствено за туристическа виза или да останат за по-малко от 90 дни.
 Снимка: iStock by Getty Images
За да дават отговор на изискванията, претендентите би трябвало да са наети от задгранична компания и да са работили в същата промишленост в продължение на най-малко една година. Освен това те би трябвало да имат годишна заплата от 84,96 милиона вона (около 58 505 евро) и персонална здравна застраховка от най-малко 100 милиона вона (около 69 035 евро). Визата има за цел освен да насърчи икономическото развиване, само че и да покаже южнокорейски забележителности, с цел да подтиква туристическата промишленост.

Пътешественици, които преди този момент са били в страната, споделят, че мястото е подценено в средите на работещите от разстояние. " Южна Корея, със своята комбинация от модерност и обичаи, се обрисува като културно леговище за нашето пътешестване на цифрови номади ", споделя пред Би Би Си Хамър Цуи, който неотдавна е прекарал няколко месеца в страната и написа в блога A Fun Couple. " Преживяването не беше обвързвано единствено с работата от разстояние, а и с потапянето ни в гоблена на историята, технологиите и гостоприемството на Южна Корея ".

За да схванат по какъв начин най-добре искащите могат да се възползват от отдалечената работа в Южна Корея, от Би Би Си беседват с цифрови номади, които от наскоро са нарекли някои корейски градове собствен дом - въпреки и единствено краткотрайно.
Къде можете да живеете
В Южна Корея има няколко подобаващи разновидността за отдалечени служащи, според от това каква атмосфера търсите. Дигиталните номади споделят, че Сеул е най-хубавият вид за чувство за огромен град и удобства; Пусан - за плажен метод на живот, а остров Джеджу - за най-спокойния и наличен вид.

" Ако сте цифров бродяга или странник, който търси благоприятни условия за работа в мрежа, технологии и същински градски живот, по-добре е да сте в Сеул ", споделя Хедър Маркел, основател на блога за пътувания Heather Begins. " В него има завладяваща комбинация от космополитност и история. Освен това разполагате с най-хубавото от корейската грижа за здравето,красотата, положителната храна и дребните пазари ".
 Снимка: iStock by Getty Images
Хейли Париш, която в този момент живее в Южна Корея, също предлага Сеул даже поради зараждащата се кафе просвета. " На всеки 50 метра в целия град има кафене ", споделя тя. " Кафенетата са станали по-конкурентни, с цел да основават добра конюнктура и благоприятни условия за фотоси като способ за самомаркетинг ".

Най-модерните места са в Seongsu-dong - квартал, който постоянно е именуван " Бруклин на Сеул ". В индустриалния квартал има редица заводи и магазини, само че " доста от тях са реновирани в заведения за хранене и кафенета ", споделя Париш.

След като е живяла в разнообразни региони на Сеул, Париш е открила, че Източен Сеул има повече забележителности и че там е по-лесно да се води по-активен и обществен метод на живот. " Установих, че пътувам доста повече към източната част на града, когато живеех в западната ", споделя тя. " На всички места в Сеул има зони за работа, тъй че цифровите номади могат да се открият в множеството квартали, само че би трябвало да обмислят другите аспекти на живота си, които желаят, с цел да се любуват на живота тук. "

Като втори по величина град в Южна Корея, ситуиран на югоизточното крайбрежие на страната, Пусан предлага морска опция на Сеул. Според номадите, за разлика от Сеул, има по-разширен център, само че също по този начин предлага повече действия и забележителности заради отличното си местонахождение на вода. " Градът е огромен, има доста места за работа и множеството корейски компании имат офиси и работни места както в Сеул, по този начин и в Пусан ", споделя Париш. " През топлите месеци той е идеален да се наслаждавате на мира и плаж, даже когато работите. "  
 Снимка: iStock by Getty Images
Остров Джеджу е желан и от пътуващите и от работещите от разстояние. Най-големият остров в страната се намира на юг от полуострова, а жителите на Южна Корея, които идват тук, постоянно са на отмора, което му придава по-спокоен темперамент. " Въпреки че е дребен, има толкоз доста неща за разглеждане. Той има забавна история като вулканичен остров и можете да видите дамите водолази, с които е прочут ", споделя Маркел.

На острова има два съществени града - Чеджу и Согвипо - и всичко е елементарно налично. Номадите споделят, че има доста кафенета за комфортна работа, а почивката е лесна след работно време - само че не очаквайте същото равнище на нощен живот като в по-големите градове.
Какво да видите
Едно от нещата, които цифровите номади харесват в живота си тук, е, че е също толкоз елементарно да се прегледат забележителности, колкото и да се откри комфортно място за работа. Тъй като Южна Корея е относително дребна страна от позиция на сушата, нейните забележителности могат да бъдат прегледани относително бързо, което прави вероятни еднодневните екскурзии, без значение от това къде сте основани.



Разположен в Северен Сеул, в региона на Джонно, дворецът Gyeongbokgung е преди всичко в листата на множеството гости като забележителност, която не може да се пропусне. Построен през 1395 година и служил като дом на кралското семейство от династията Чосон, дворецът към момента е запазил впечатляващите си мащаби, а входът е безвъзмезден, в случай че носите ханбок - обичайното корейско облекло, което може да се наеме на разнообразни места в Сеул. След това се насочете към близкия квартал Инсадонг с основна пешеходна улица, на която има обичайни чайни и художествени галерии.

Непременно посетете и парка на река Ттеуксом Хан в Сеул, изключително напролет и есента. Популярното място разполага с открит плувен басейн през лятото и открити ледени пързалки през зимата, има многочислени благоприятни условия за спорт и игри като Go-Stop и дама през цялата година. " Любимо корейско уикенд занятие е да се насладите на пържено пиле и бира на брега на реката, до момента в който наблюдавате красивия сеулски контур ", споделя тя.

В Чеджу националният парк Халасан притегля със спокойните си пейзажи и туристическите пътеки. Планината Халасан се намира в центъра на парка на близо 1947 м (най-високата в Южна Корея) и се назовава още Yeongjusan Mountain,  което значи " планина, задоволително висока, с цел да изтегли галактиката ". В парка има повече от 1800 растения и 4000 скотски типа, в това число язовец, дива свиня и елен.
 Снимка: iStock by Getty Images Какво би трябвало да знаете
Южна Корея е една от най-хомогенните в етническо отношение страни в света и въпреки че някои гости в началото възприемат корейците като дистанцирани или недружелюбни, това нормално е малко междукултурно неразбирателство. Корейците харесват и ценят чужденците, само че са склонни да се грижат за личните си каузи и рядко се обръщат към непознати, още по-малко за неофициален диалог.

" Корейците от време на време могат да бъдат представяни като студени и може би малко груби за западните култури, само че в случай че бъдат заговорени учтиво, да вземем за пример: " Моля, бихте ли ми помогнали с...? ", те сигурно ще оказват помощ и незабавно ще станат по-сърдечни ", поучава Париш.

Западните правила за вежливост просто не са използвани тук; не очаквайте вратата да бъде арестувана или някой да натисне бутона на асансьора вместо вас. " Корея води забързан метод на живот и човек, който нахлува в пространството на различен човек на улицата, не е съзнателно недодялан, а просто човек с задача и цел ", споделя Париш.
 Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР