Най-новата творба на големия български диригент и композитор Емил Табаков

...
Най-новата творба на големия български диригент и композитор Емил Табаков
Коментари Харесай

Емил Табаков дирижира варненската премиера на своя концерт за цигулка и оркестър със солист Светлин Русев

Най-новата творба на огромния български диригент и композитор Емил Табаков – Концерт за цигулка и оркестър, ще прозвучи за пръв път във Варна на 25 ноември от 19.00 ч. на Основна сцена на Държавната опера във Варна, със солист виртуозния цигулар Светлин Русев.

След международната премиера на творбата в Русе през 2021 година и столичната премиера при започване на 2022 година, в този момент идва ред и на варненската премиера. За оркестъра на Държавна опера Варна е чест и наслада да показа за пръв път в града Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков, под диригентството на самия създател, освен това в годината на неговия 75-годишен празник.

Емил Табаков основава своя Kонцерт за цигулка и оркестър особено за Светлин Русев и за Фестивалния оркестър на " Мартенски музикални дни " през 2019 година:

“Този концерт за цигулка и оркестър бях написал за Фестивалния оркестър, с който свирим всяка година в Русе. Там има доста мои съученици, както и доста други ученици на Русенското музикално учебно заведение. Събираме се прелестен оркестър, атмосферата е доста хубава и когато пишех концерта, мислех за Светлин Русев, който постоянно е наш солист “, изяснява композиторът.
И добавя: „ Това е първият ми инструментален концерт, който е в четири елементи. Разбира се, че концертът е доста виртуозен за цигулката, само че както във всички мои инструментални концерти солиращата партия не е само изявена. Искал съм постоянно да се получи равностойна игра сред солиста и оркестъра. Във всичките ми концерти е по този начин. За мен оркестърът е доста значим инструмент. Така че, без значение, че концертът е за избран инструмент, оркестърът постоянно е равносилен сътрудник, а не просто акомпаниращ солиста “.

В програмата на симфоничната вечер е планувана и Седмата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Нейната премиера през 1813 година, в поддръжка на австрийските и баварски бойци, ранени в борбата против Наполеон при Ханау, виенчани посрещнали с подобен възторг, че концертът, под диригентството на създателя, бил още един след 4 дни. Седма симфония получила своята висока оценка и от велики съвременници на Бетовен, които я възприели като „ най-мелодичната и най-оптимистична ” творба на композитора. Вагнер я нарекъл „ апотеоз на танца ” поради изобилието от ритми и танцувални асоциации, а финала Чайковски дефинира като „ поредност картини, изпълнени с безрезервно забавление, благополучие и доволство от живота. ”

ЕМИЛ ТАБАКОВ

Завършва Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ в София със специалностите диригентство при проф. Влади Симеонов, контрабас при проф. Тодор Тошев и комбинация при проф. Марин Големинов. Лауреат е на национални и интернационалните състезания – и като контрабасист (София), и като диригент („ Николай Малко “, 1977, Копенхаген). Диригентската му кариера стартира от Русенската филхармония през 1976. Ръководи разнообразни музикални институции: камерния отбор " Софийски солисти " (1979-1988); Софийската филхармония (1985-2000); Белградската филхармония (1994-1999); Новогодишния музикален фестивал в НДК (1999 - 2004); Симфоничния оркестър “Билкент ” в Анкара (2002 - 2008); Симфоничния оркестър на БНР (2008-2015). През 1997 година е министър на културата на Република България в държавното управление на Стефан Софиянски.

Дирижира сполучливия музикален план на " Мартенски музикални дни " в Русе - Фестивалния оркестър от ученици на НУИ " Проф. Веселин Стоянов ". Често работи с оркестрите на Варненската и Пловдивската опера. Дирижира огромния концерт в НДК във връзка българското европредседателство през 2018 година

Гостувал е с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Испания, Румъния, Австрия, Швейцария, Белгия, Съединени американски щати, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Еквадор, Колумбия, Куба, Бразилия, Израел, Холандия и други. Дирижирал е оперни спектакли в голям брой страни. Репертоарът на Емил Табаков включва огромно многообразие от оперни и симфонични творби от класиката, романтизма и модерни създатели. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни творби на компакт дискове за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), Еми, Наксос.

Впечатляващо и огромно е и композиторското творчество на Емил Табаков, несъмнено един от най-забележителните български музиканти на нашето съвремие. Той е създател на 10 симфонии, концерти за оркестър, концерти за разнообразни принадлежности, Реквием по латински текст, камерни и солови творби. Повечето от тях са написани по поръчка на интернационалните фестивали и известни реализатори. Издадени са на CD за звукозаписните компании Naxos, Гега Ню, Балкантон, Toccata Classics. Отличени са с национални награди и са постоянно изпълнявани в България, Германия, Португалия, Съединени американски щати, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и други.

Големи музиканти са изпълнявали негови творби - Патрик Галоа, Филип Бернолд, Жан Филип Колар, Тим Хю, Юри Башмет, Минчо Минчев, Светлин Русев и други

СВЕТЛИН РУСЕВ

Участва като солист в „ Мартенски музикални дни “, ненавършил 12 години. През 1991 година постъпва във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторов. През 1994 година журитo на Висшата национална консерватория единомислещо го награждава с Първа премия за цигулка и Първа премия за камерна музика. Светлин Русев е притежател на голям брой интернационалните награди, най-престижните измежду които са от състезанията в Индианаполис, Мелбърн и “Маргарита Лонг – Жак Тибо ”.

През 2001 година е отличен с Голямата премия, Специалната премия на публиката и Специалната премия за най-хубава интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия интернационален конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата „ Мидем “ в Кан през 2000 година е избран за „ Класическо признание “ на асоциацията „ Адами “, а през 2001 година е определен за спонсорство от фондация „ Natexis-Banques Populaires “.

Той свири постоянно като солист с разнообразни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Националния оркестър „ Джордже Енеску “, Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, Оркестър Ankara Presidential, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в Съединени американски щати, Латинска Америка, Азия и Европа.

Светлин Русев е свирил на доста от най-престижните концертни подиуми по света: Болшой спектакъл, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства – Сеул, зала „ Плейел “, ЮНЕСКО, Театър „ Шанз-Елизе “, Театър „ Шатле “, Cité de la Musique, Театър „ De la Ville “, Halle aux Grains de Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала „ Бела Барток “, Будапеща, Alte Oper – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и доста други.

От 2016 година е концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария. Цигуларят е бил концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио от 2005 до 2017 година и на Филхармонията на Сеул от 2007 до края на 2015 година От септември 2008 година е професор по цигулка във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус „ Camposelice “ от 1710 година, предоставена от Nippon.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР