Най-новата европейска статистика сочи, че България е безапелационен лидер в

...
Най-новата европейска статистика сочи, че България е безапелационен лидер в
Коментари Харесай

Първенци по самоубийствена глупост

Най-новата европейска статистика сочи, че България е решителен водач в Европейски Съюз по брой жертви на произшествия. България и Румъния са единствените европейски страни, отчели над 80 смъртни случая на милион поданици.

Най-малко починали има в Швеция - 25 на милион поданици, до момента в който в България цифрата е съвсем 4 пъти по-голяма - 96 жертви на 1 млн. души.

Най-безумното е, че у нас продължаваме да си играем на промени, които е повече от явно, че не работят . От години знайните и незнайни промени в закона са преливане от пусто в празно. Те, както излиза наяве, не носят резултати, а единствено хвърлят прахуляк в очите ни, че институциите, на които плащаме да се грижат за сигурността, сякаш правят нещо. А на процедура са безполезни.

Отново съгласно същата статистика за цели 7 години с всички ограничения, които предприе, с всички законови промени, с всички хрумвания и наляти пари, България е съумяла да избави внушителната численост от цели 9 души разлика на милион население. След последните необятно пропагандирани промени в законодателството, признати предходна година, резултатът на годишна база е сходен - 3 души.

И на никой не му светва алената лампа. Постоянно се измислят промени по линията на най-малкото противодействие - повдигане на санкции, нови забрани, слагане или унищожаване на знаци, а същинските проблеми по въпроса с пътната сигурност остават нерешени. Шофьор може да получи фиш с над година забавяне, може да откаже да го заплати, може да кара пийнал, без брошура, с автомобил, който не дава отговор на условията, и нарушаванията просто се натрупат в досието му. До идващия път.

Защото системата е толкоз порочна и нефелна, че разчита на едната гола благосклонност. У нас заплащането на санкции е по избор, явяването на съд е по избор, спазването на санкции е по избор. А когато една цяла система разчита на желанието, тя е обречена да създава рекорден брой жертви на пътя всяка година.

Също по този начин когато една система е насочена към дебненето и ловенето на извършители от позиция " прикрит в храстите ", вместо към предварителната защита, както е в страните с малко пътни катастрофи, тя още веднъж е обречена на същото.

Наглата надменност на българските водачи е пословична. Те съблюдават всяка писмен знак на закона и всяко ограничаване, когато отидат в чужбина, само че сега, в който стъпят на родна земя, знаят, че са влезнали в разграден двор и могат да вършат каквото изискат, тъй като всичко е " по избор ".

И когато очевидно наложителни промени като рестриктивните мерки на скоростта или правилото на събиране на санкции срещат предстоящ шофьорски отпор, ролята на страната е да не се съобрази с подкрепящите статукво, чието само достолепие е, че ни прави първи в Европа - по брой жертви на пътя.

Отдавна е време да се постави завършек на безсмислените и неефективни годишни извършения със Закона за придвижване по пътищата, дело или на чиста нелепост, или на незаконен интерес . Докато някой си мисли, че ред може да се постанова " по избор ", нечии деца и родители ще умират в произшествия всеки ден. Докато някой си мисли, че откриваме топлата вода - също. Има ясни правила, които работят и дават резултати, тъй като на други места са били по-мъдри, по-отговорни и по-решителни. Наш е изборът дали желаеме да продължаваме да сме първенци по самоубийствена нелепост.

Автор: Десислава Любомирова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР