Най-ниските температури през юни в страната ще бъдат между 10

...
Най-ниските температури през юни в страната ще бъдат между 10
Коментари Харесай

Синоптичка от НИМХ попари всички с прогноза за юни, неописуем кошмар се задава

Най-ниските температури през юни в страната ще бъдат сред 10 и 15 градуса, а най-високите – сред 30 и 35 градуса. Това заяви за Българска телеграфна агенция Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки месечната прогноза за времето през юни у нас на Отдела „ Метеорологични прогнози “.

По думите й тази година през юни се чака междинната месечна температура в Източна България да бъде към климатичната норма, а в Западна България – към и под нормата. Тя за по-голямата част от страната е сред 20 и 22 градуса, по долината на река Струма – към 23 градуса, за високите полета – сред 17 и 19 градуса, а за планините – сред 3 и 12 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която в равнините е сред 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските региони – от 70 до 130 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на юни ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, а температурите ще са по-ниски от нормалните за този интервал.

През множеството дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Температурите ще са по-ниски от нормалните за интервала.

В началото на второто десетдневие на юни се чака интервал с най-вече слънчево време и с релативно по-малка възможност за краткотрайни следобедни превалявания.

Около средата и през втората половина от десетдневието още веднъж се покачва вероятността за чести превалявания, съпроводени с гръмотевици на повече места в страната. Температурите ще са близки, само че в по-голямата част от страната към момента ще са по-ниски от нормите.

Изгледите за третото десетдневие на юни са да има по-продължителни интервали със слънчево време в по-голямата част от страната и на по-малко места да има валежи.

Засега по-голяма възможност за синоптични ситуации с превалявания на повече места има в самото начало и към средата на интервала. Температурите ще се покачат и ще са близки до нормите.

Юни е най-дъждовният месец в Западна България и в планините, особено събитие са и градушките

Юни е най-дъждовният месец в Западна България и в планинските региони, демонстрира климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология.

Често от северозапад през юни нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици. Характерно събитие са и градушките.

Веднъж на 10 години през юни в планините вали и сняг. Обикновено през месеца има доста слънчеви дни и температурите доближават типично летни стойности.

На 21 юни в 17 часа и 57 минути настава астрономическото лято, тогава е и лятното слънцестоене.

Според астрономическата информация при започване на юни слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 56 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 3 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня към този момент е 15 часа и 14 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 4 юни е пълнолуние, на 10 юни е последна четвърт, на 18 юни е новолуние, а 26 юни е първа четвърт.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни, в 17 часа и 57 минути, когато е лятното слънцестоене.


Инфо: Блиц

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР