Най-ниските температури през юли у нас ще са между 10

...
Най-ниските температури през юли у нас ще са между 10
Коментари Харесай

40-градусови жеги идват през юли

Най-ниските температури през юли у нас ще са сред 10 и 15 градуса, а най-високите - сред 34 и 39 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките. 

След циклона, който аргументи наводнения у нас, времето ще се стабилизира, добавя Трафик Нюз.

По думите й през юли у нас се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която за равнините е сред 22 и 26 градуса, за високите полета - сред 18 и 21 градуса, а за планините - сред 6 и 13 градуса. 

Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските региони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

След изобилните превалявания и хладното време през последните дни на юни, още при започване на юли ще настъпи релативно стабилизиране на атмосферата и преваляванията сензитивно ще намалеят.

Над по-голямата част от страната ще доминира слънчево време, но ще има и краткотрайни нараствания на облачността, единствено на обособени места - към момента с краткотрайни превалявания. Температурите едва ще се покачат, само че ще останат по-ниски от нормалните. 

Около средата и през втората половина от първото десетдневие времето още веднъж ще стане неустойчиво, със следобедни краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Температурите ще останат без основна смяна. 

В началото на второто десетдневие на юли към момента тук-там ще има валежи. Впоследствие ще има няколко дни със умерено, най-вече слънчево време. Температурите, след едва намаляване, ще стартират да се покачват. Около средата на интервала атмосферата отново ще се лабилизира и тук-там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Към края на десетдневието ще стартира по-трайно стабилизиране, както и покачване на температурите. 

През множеството дни от третото десетдневие на юли въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде най-вече слънчево, температурите ще се покачат още и към този момент ще са по-високи от нормалните, предвижда метеорологът. 

Междувременно жълт код поради вятър е разгласен за на следващия ден за Централна и Западна България, а за останалата част на страната - зелен. Очаква се възстановяване в забележителна степен на валежната конюнктура. Това сподели шефът на Групово дело " Пожарна сигурност " основен комисар Николай Николов по време на месечния брифинг на Министерство на вътрешните работи.

Той предизвести необезопасените предмети от терасите да бъдат прибрани, а хората да се движат с нараснало внимание по улиците.

На територията на няколко общини продължава да работи бедственото състояние, но заплаха няма, увери Николов. Той добави, че все още, по отношение на сутринта обстановката е по-спокойна. Директорът на пожарната сподели обаче, че остава комплицирана ситуацията към река Малки Искър, която сега била три пъти по-голяма от р. Искър. " Няма заплаха за популацията на Етрополе ", означи Николов.

Главен комисар Николов сподели още, че при тежката метеорологична конюнктура от последните дни не е имало бедстващи хора или такива, които са били с непосредствена опасност за живота.

При няколко случая се е наложило пожарникари да изведат възрастни хора, чиито домове и дворове са били наводнени, добави той.

Проведени са 243 интервенции от чиновници на Министерство на вътрешните работи за отводнявания на приземни етажи, изби, подлези, защита на рискови мостове и сериозни сектори, сподели още Николов.

В Чепеларе остава затруднено прекосяването по някои пътища поради задействани свлачища.   За момента няма заплаха за хората, чиито домове са по поречието на река Чая. 

Дъждовете активизираха свлачища, а пътищата в региона бяха мъчно проходими.

В региона на Чепеларе пътища останаха блокирани под тонове тиня и скална маса. Има бедствено състояние. 

Междувременно бедственото състояние в Смолян беше анулирано. Водата се оттича. Градът към момента е в тиня. Етрополе пък разгласи бедствено състояние.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР