Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус

...
Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус
Коментари Харесай

През ноември ни чакат от -8 до 25 градуса

Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат сред минус 8 и минус 3 градуса. По-високи ще са по Черноморието. Най-високите температури през месеца ще са сред 20 и 25 градуса. Това прогнозира синоптикът в Национален институт по метеорология и хидрология Красимир Стоев.

 

По думите му през ноември се чака междинната месечна температура да бъде към нормата. За Северна България и в Горнотракийската равнина е сред 5 и 8 градуса, за високите полета - сред 3 и 5 градуса. По Черноморието и долината на река Струма - сред 8 и 10 градуса, а в планинските региони - от минус 5 до 3 градуса.

 

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, като повече ще вали през втората половина от месеца. Месечната норма на преваляванията за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 литра на кв/м, в южните и планинските региони - сред 60 и 90 литра.

 

През ноември се чака динамичността на атмосферните процеси над Балканския полуостров да е нараснала и времето в нашата страна ще е постоянно динамично.

 

Въпреки забележителното захлаждане при започване на месеца през първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от нормалните. Слаби превалявания от дъжд ще има първоначално и в края на интервала.

 

През първата половина от второто десетдневие на ноември ще е към момента относително топло и без превалявания. През втората половина от месеца температурите доста ще се намалят, ще има и превалявания, тук-там обилни. В края на десетдневието в Предбалкана и по високите полета дъждът ще минава в сняг.

 

През третото десетдневие ще доминира облачно и мъгливо време. Често ще има и превалявания. В началото на интервала ще настъпи релативно покачване на температурите. Застудяване се чака в края на месеца, когато дъждът по високите полета и в Северна България ще минава в сняг.

 

Климатичната информация дефинира ноември като временен месец сред есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхнина е доста и броят на дните с облачно и мъгливо време се усилва. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се усилва. Арктичният въздух по-често доближава до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите през ноември у нас са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „ циганско ” или „ сиромашко лято ”.

 

аepicenter.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР