Най-ниските температури през май у нас ще са между 2

...
Най-ниските температури през май у нас ще са между 2
Коментари Харесай

Топлото време идва: До 32 градуса през май

Най-ниските температури през май у нас ще са сред 2 и 7 градуса, а най-високите - сред 27 и 32 градуса, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Отдела " Метеорологични прогнози " в Националния институт по метеорология и хидрология.

През май се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите елементи над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските.

В по-голямата част от страната приблизително месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата. Месечната норма на преваляванията е сред 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските региони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на май температурите ще бъдат по-ниски от нормалните, като към момента през първите дни по високите котловинни полета са вероятни слани.

В началото на месеца превалявания ще има на малко места и ще бъдат най-вече слаби. В Югозападна България, където в следобедните часове ще се развива купеста облачност, е допустимо преваляванията краткотрайно да са и по-интензивни. На повече места, основно в Южна България, ще са преваляванията на 3 май. През втората половина на десетдневието, с развиването в следобедните часове и до среднощ на по-мощна купесто-дъждовна облачност, ще има условия за по-интензивни краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии.

През второто десетдневие температурите ще се покачват, към средата на интервала ще станат близки, а през втората половина и по-високи от нормалните. Ще доминира слънчево време, в следобедните часове с развиване на купеста облачност, През множеството дни вероятността за превалявания е дребна, само че въпреки всичко не са изключени местни краткотрайни валежи.

По-голяма възможност за превалявания на повече места има в средата и в края на десетдневието.

През третото десетдневие наклонността е въздушната маса над страната да става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до среднощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни, интензивни превалявания, гръмотевични стихии и градушки. До средата на интервала температурите ще останат по-високи от нормалните, след това едва ще се намалят и до края на месеца ще са близки до междинните.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР