Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус

...
Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус
Коментари Харесай

Синоптик разкри какво време ни очаква през март

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат сред минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите - сред 20 и 25 градуса. Това заяви за Българска телеграфна агенция Красимир Стоев - синоптик от Сектора "Метеорологични прогнози " в Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите му през март се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която в Северна България и по високите полета е сред 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - сред 6 и 9 градуса, а в планините - сред минус 8 и минус 3 градуса. Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която в равнините е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - сред 60 и 90 литра на квадратен метър.

През март динамичността на атмосферните процеси ще бъде нараснала и времето ще е изменчиво, с чести промени на температурите и етапа на преваляванията.

През първото десетдневие от месеца, макар честите промени, температурите ще бъдат по-високи от нормалните. Месецът ще стартира с най-вече слънчево и топло време с оптимални температури сред 13 и 18 градуса. На 2-3 март през страната ще премине атмосферно разстройване и тук-там ще превали дъжд и сняг, само че основни превалявания не се чакат. Температурите краткотрайно ще се намалят. Към 4-5 март преносът на въздушни маси ще е от юг-югозапад и температурите бързо ще се покачат. Към 6-8 март се чака още веднъж да премине атмосферно разстройване, при което ще има превалявания и намаляване на температурите. В края на първото десетдневие температурите още веднъж ще се покачат.

В началото на второто десетдневие температурите ще се намалят и до края на интервала ще бъдат близки до естествените. Времето ще се задържи динамично, с условия за превалявания към 11-12 март и към 15-17 март, като при прекосяването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще минава в сняг.

И през третото десетдневие на март времето ще резервира динамичния си темперамент. Температурите ще бъдат близки до нормалните, като ще се намаляват след прекосяването на атмосферните разстройства. Най-голяма възможност за превалявания има в интервала 22-25 март и в края на месеца.

В климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология се отбелязва, че през март се реализира преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите, а мъглите са рядко събитие. През март приблизително в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е присъщ с огромни аномалии и с внезапни промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкоз интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на екваториален въздух температурите стават съвсем летни - към и над 30 градуса.

Според астрономическата информация при започване на март слънцето изгрява в 7 часа и 3 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 12 минути, и залязва в 19 часа и 51 минути. Продължителността на деня към този момент е 12 часа и 39 минути.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР