Най-ниските температури през април у нас ще са между минус

...
Най-ниските температури през април у нас ще са между минус
Коментари Харесай

Времето през април: от минус 1 до 33 градуса

Най-ниските температури през април у нас ще са сред минус 1 и 4 градуса, а най-високите - сред 28 и 33 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция Марияна Попова - синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология.
По думите й през тази година през април се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - сред 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 5 до 2 градуса.
Месечната сума на преваляванията приблизително за страната през април ще бъде към нормата, която за равнините е сред 40 и 70 литра на квадратен метър, а в планинските региони - сред 60 и 100 литра на квадратен метър.
На 1 април през страната ще премине леден атмосферен фронт и температурите за малко ще се намалят. Ще има и превалявания от дъжд, тук-там с гръмотевици. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и вероятността за превалявания е дребна. Ще се откри югозападен транспорт и още веднъж бързо ще се затопли.През множеството дни от първото десетдневие на април температурите ще бъдат по-високи от нормалните. Около Великден обаче ще се усили вероятността за валежи, а в самия последна десетдневието и температурите ще се намалят.
През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до междинните за интервала. Времето ще бъде изменчиво, ще има и валежи, тук-там с гръмотевици.В интервала 15-18 април ще има възможност за конюнктура с по-повсеместни и краткотрайно интензивни превалявания. В обособени дни, при ясно и безшумно време, утринните температури ще остават близки до 0 градуса и има заплаха от слани.И през третото десетдневие на април по-вероятно е да се резервира динамичността на атмосферата. Остават изискванията за превалявания, най-вече в следобедните часове, краткотрайни, с петнист темперамент и с друга активност, тук-там съпроводени и от гръмотевици. Повече слънце ще има до обяд. Температурите едва ще се двоумят към стойности, близки до нормалните.

Климатичната информация дефинира април като характерен пролетен месец. Температурите се покачват доста. Броят на слънчевите дни се усилва. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се намаляват под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни стопляния се доближават летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните стихии.Според астрономическата информация при започване на април слънцето у нас изгрява в 7 часа и 9 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 43 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 23 минути, и залязва в 20 часа и 25 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 2 минути.
Фазите на луната през месеца са: на 8 април - последна четвърт, на 16 - новолуние, на 23 - първа четвърт, а на 30 април - пълнолуние.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР