Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между

...
Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между
Коментари Харесай

Тъкмо време за море: Иде жежък юли - много слънце, малко дъжд

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат сред 13 и 18 градуса, а най-високите оптимални температури - сред 34 и 39 градуса, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през юли се чака междинната месечна температура у нас да бъде към и над нормата, която за равнините е сред 22 и 26 градуса, за високите полета - сред 18 и 23 градуса, а за планините - сред 6 и 14 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 35 и 100 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - сред 27 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските региони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Характерни особености на месеца: юлските температури са високи - регистрирани са безспорните максимуми у нас, които в множеството региони са от 40 до 44 градуса.

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е 320-340 часа. Облачните дни нормално са единствено от 1 до 4.

Юлските температури са високи - регистрирани са безспорните максимуми за нашата страна, които в множеството региони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени " горещници ".

През юли понижават северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а дружно с това преваляванията и вероятността за градушки. Средно дните с дъжд са от 4 до 8. Характерни са и засушаванията.

Юли ще стартира със слънчево време, а оптималните температури ще са сред 30 и 35 градуса. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на обособени места, основно в западните и планинските региони, ще превали и прегърми.

Около средата на първото десетдневие в цялата страна ще е най-вече слънчево, а вероятността за превалявания ще понижава. Температурите ще са близки до нормалните за интервала. През втората половина от първото десетдневие още веднъж се покачва вероятността за превалявания на повече места в страната, по-значителни по количество, с гръмотевични стихии и с условия за градушки. Очаква се тогава и температурите да се намалят, само че да останат близки до нормите.

В началото на второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за превалявания, гръмотевични стихии и градушки - нараснала. Температурите ще се намалят още. Около средата и до края на десетдневието изгледите са за слънчево време през множеството дни в по-голямата част от страната. Изолирани следобедни превалявания се чака да има на по-малко места и да са с по-малка дълготрайност и количества. Температурите ще се покачат и в края на интервала ще са по-високи от климатичните правила.

През третото десетдневие на юли по-голяма е вероятността времето да е слънчево, изсъхнало и горещо. Изгледи за краткотрайни следобедни превалявания, съпроводени с гръмотевици на обособени места, има основно първоначално и в края на интервала.

В началото на юли слънцето в София изгрява в 5 часа и 52 минути и залязва в 21 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 17 минути, и залязва в 20 часа и 48 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути.

Фазите на луната през юли са: първа четвърт - на 7 юли, пълнолуние - на 14 юли, последна четвърт - на 21 юли, а на 28 юли е новолуние.
   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР