Най-ниската средната възраст при раждане на първо дете е отчетена

...
Най-ниската средната възраст при раждане на първо дете е отчетена
Коментари Харесай

Евростат: Най-младите майки са българските и румънките

Най-ниската междинната възраст при раждане на първо дете е регистрирана в България (26.1 години) , следвана от Румъния (26.5), Латвия, Словакия, Полша, Литва и Естония.

Това сочат данни от изследване на Евростат за раждаемостта в Европейски Съюз през 2017 година

Средната възраст при майките в Италия обаче е 31 години, следвана от Испания, Люксембург, Гърция и Ирландия.

В България и Румъния към 14% от първородните деца са от майки-тийнейджъри.

За разлика от тях, най-високият % раждания на първото дете на дами на възраст 40 и повече години са регистрирани в Испания и Италия - малко над 7%.

Едно от 10 раждания във Финландия е на майка, която към този момент има най-малко три деца.

В Европейски Съюз 81,5% от ражданията са били първо или второ дете , до момента в който ражданията на трети деца са 12,5%, а четвърто или последващо дете съставляват 6,0% през 2017 година

В държавите-членки на Европейски Съюз най-голям е делът на майките, родили четвърти или следващи деца Финландия (10,3%), следвана от Ирландия (9,0%), Обединеното кралство (8,8%), Словакия (8,1%) иБелгия (8.0%)

Според изследването на Евростат най-голям % на раждаемост е регистриран във Франция , следвана от Швеция, Дания, Ирландия и Обединеното кралство.

Най-ниските нива на раждаемост се следят в Малта, Испания, Италия, Кипър и други. През 2017 година ражданията в целия Европейски Съюз са 5 милиона.

Средната възраст на дамите родили през 2017 година е 29 години.

Почти 5% от ражданията на първите деца в Европейски Съюз през 2017 година са за дами на възраст под 20 години и към 3% от дамите на възраст над 40 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР