Най-ниската пенсия у нас – социалната за старост, ще се

...
Най-ниската пенсия у нас – социалната за старост, ще се
Коментари Харесай

Вдигат пенсиите от 1 юли, най-ниската става 275 лв.

Най-ниската пенсия у нас – обществената за напреднала възраст, ще се увеличи от 1 юли от 247 на 276,64 лева С нея ще се усилят и други пенсии, които са обвързани с нейния размер, както и някои добавки. Това планува план на разпореждане на Министерския съвет, оповестено за публично разискване.

Ръстът е същият, който е заложен и за другите пенсии – 12% по швейцарското предписание. Социалната пенсия за напреднала възраст се поставя на хора, навършили 70-годишна възраст, когато годишният приход на член от фамилията е по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход за страната през последните 12 месеца. Въпреки че другите помощи бяха отвързани от този извънредно невисок индикатор – от години той стои на 75 лева месечно, тази взаимозависимост бе непокътната за обществената пенсия за напреднала възраст.

Със обществената пенсия ще се усилят и някои други типове пенсии, да вземем за пример обществената за неработоспособност. Тя е сред 130 и 160% от обществената съгласно степента на увреждане. Право на обществена пенсия за неработоспособност имат хора, навършили 16-годишна възраст, с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на 100, на които не е отпусната друга пенсия. Друга пенсия, обвързана със обществената, е тази за гражданска и военна неработоспособност, написа Сега.

От същата база се пресмята и добавката за непозната помощ. Тя е 75% от обществената и се поставя на пенсионерите с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на 100, които непрекъснато се нуждаят от непозната помощ.

Швейцарското предписание се обрисува като единствен инструмент за нарастване на пенсиите тази година. По него с 12% от 1 юли би трябвало да се усили и минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст – от 467 на 523,04 лева

Етикети: пенсии
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР