Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1

...
Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1
Коментари Харесай

Аграрният сектор остава с най-ниската производителност на труда

Най-ниска е продуктивността на труда в аграрния бранш - 1 431.7 лева Брутната добавена стойност на един ангажиран е 4.7 лева за един отработен човекочас. Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт за продуктивността на труда, заети лица и отработено време за първото тримесечие на 2024 година.

За сметка на това структурата на заетостта по стопански браншове през първо тримесечие на 2024 година по отношение на съответното тримесечие на 2023 година демонстрира нарастване на относителния дял в бранша на услугите.

Заетите лица в стопанската система са 3 425.2 хиляди, а общият брой отработени часове е 1 434.2 милиона. Равнището на продуктивността на труда в бранша на услугите e 11 158.9 лева БДС приблизително на един ангажиран и 25.6 лева за един отработен човекочас. В индустриалния бранш всеки ангажиран създава приблизително 13 801.5 лева БДС, за един отработен човекочас се основават приблизително 31.8 лева от настоящия размер на индикатора.

Предварителните данни демонстрират, че за първо тримесечие на 2024 година брутният вътрешен артикул (БВП) на един ангажиран се усилва действително с 1.2% в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година.

На едно работещо лице се падат 12 635.8 лева от настоящия размер на Брутният вътрешен продукт, като всеки ангажиран основава приблизително 30.2 лева Брутният вътрешен продукт за един отработен час. Брутната добавена стойност (БДС) приблизително нараства с 4.5% спрямо първото тримесечие на 2023 година, а БДС за един отработен човекочас се усилва действително с 4.9%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР