Най-натоварената туристическа дестинация в света, изненадващо се оказа Австрия, където

...
Най-натоварената туристическа дестинация в света, изненадващо се оказа Австрия, където
Коментари Харесай

Страната в света, където туристите най-много превишат населението й

Най-натоварената туристическа дестинация в света, изненадващо се оказа Австрия , където на всеки локален гражданин се падат съвсем четирима туристи годишно. Това откри изследване на MoneyTransfers.com, написа Independent.

Изданието отбелязва, че въпреки Испания и Гърция да се сблъскват с редица проблеми, свързани с несъразмерната посещаемост от туристи - от препълнените градски улици до заканите за опазването на природата, не те са отпред на " класацията " за съотношението сред жителите на съответната страна и броя на туристите.

Проучването е открило, че в Австрия на всеки гражданин се падат по 3,6 туристи .

Населението на страната е към 9 милиона индивида и територията й не е огромна, само че все пак тя приема към 32 милиона туристи всяка година. Повечето от тях са съсредоточени в столицата Виена . По данни на ръководството по туризма на града, за 2023 година по отношение на миналата година, броят на нощувките в града се е нараснал с 31%, до 17,3 милиона.

Виена обаче към този момент е привикнала с големия брой туристи, а доста дребни градове и курорти в Австрия, чиято известност измежду туристите също пораства, се оказаха неподготвени за това. Един от образците за това е Халщат - малко градче, ситуирано на брега на едноименното езеро в провинция Залцкамергут в Австрийските Алпи, близо до Залцбург.
 Снимка 511900
Източник:

Градът е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО и притегля пътешествениците с живописните си къщи в алпийски жанр от XVI в., ситуирани на фона на заснежени върхове на хребетите, обграждащи планинското езеро. Халщат е посещаван годишно от повече от един милион туристи, които считат, че градът е прототип на кралство Ерендел в известния анимационен филм " Студено сърце ".

Преди пандемията пешеходният трафик в градчето с едвам 800 индивида население доближи към 10 000 гости на ден, което накара кмета на Халщат Александър Шойц, да наложи ограничавания върху броя на рейсовете и колите с туристи, които могат да влизат в региона на ден.

Освен това са издигнати оградждения, които закриват живописната панорама към едно от езерата, където туристите харесват да си вършат селфита. Предполага се, че тази мярка също ще понижи туристическия поток. Обаче, както написа Independent огражденията в Халщат към този момент са демонтирани, след отрицателни реакции в обществените мрежи.

Много страни по света започнаха да се борят със свръхтуризма , като вкараха входни такси за най-популярните дестинации. А за Венеция и за планината Фуджи, покачиха налозите за настаняване в месните хотели и цената на билетите за музеи и забележителности.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР