Най-напред искам да кажа, че тази вълна няма да е

...
Най-напред искам да кажа, че тази вълна няма да е
Коментари Харесай

Вирусолог: След Делта варианта най-вероятно ще дойде Ламбда, следим още пет варианта

Най-напред желая да кажа, че тази вълна няма да е толкоз висока. Имаме обаче едно детско население, което не е пипано нито на ваксини, нито пък е изключително защитено, още повече, че сме на прага на образователната година, на това би трябвало да се обърне особено внимание. Това показа в утринния блок на " Здравей, България " по Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя предложи децата над 16-годишна възраст също да бъдат ваксинирани и увери родителите, че няма никакъв риск.

Доказано е, че децата над 16 години демонстрират една добра търпимост по отношение на имунизациите и е хубаво да се направи, тъй като децата придвижват вируса в своите фамилии, сподели проф. Аргирова.

На въпрос за какво в страни, в които е регистриран висок % на имунизация, продължава да има и висок брой на инфектираните вирусологът уточни две аргументи за това.

,,На първо място би трябвало да се знае по кое време са сложени тези ваксини. Защото в случай че са минали 6-8 месеца, тяхната продължителност на отбрана спада, т.е. след този интервал стартира спад на антителата. На второ място би трябвало да кажем, че при възрастните хора над 60 години се следи феноменът избледняване на имунитета – тогава стартират по-бавно да се образуват антителата, които са и по-нетрайни'', изясни проф. Аргирова.

По тематиката за трета бустерна доза проф. Аргирова съобщи, че на този стадий такава не е нужна.

Да кажем, че сме си сложили трета игла и след шест месеца какво вършим? Отиваме за четвърта доза ли? Защо забравяме, че има и клетъчен имунитет, който при среща с вируса стартира да прави антитела, които също са ефикасни. Освен това няма задоволително научни доказателства, че би трябвало да се слага трета игла, разяснява тя.

По думите ѝ сега на всички места върлува индийският вид, а след него най-вероятно ще пристигна и Ламбда разновидността.

,,Ние разделяме разновидностите на вируса на такива, от които би трябвало да се тормозим, и такива, които съставляват интерес за науката. За жал Ламбда е от първата група. Плюс това има още пет други разновидности, които се наблюдават с интерес. Науката желае да бъде преди вируса, преди разновидността, с цел да можем да бъдем авансово готови, когато те дойдат'', обясни вирусологът.

На въпрос дали в бъдеще може да пристигна подобен вид, който да е резистентен на имунизациите, проф. Аргирова отговори, че това е изцяло допустимо и тогава ще приказваме за нов вариант на ковид.

В умозаключение тя прикани хората да се ваксинират, тъй като имунизациите остават единственото оръжие в битката против пандемията и подсети, че даже да е имунизиран, човек би трябвало да продължи да носи маска и да съблюдава всички противоепидемични ограничения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР