Най-накрая в британската политика ледът се разчупи. След три години

...
Най-накрая в британската политика ледът се разчупи. След три години
Коментари Харесай

Изборите може да доведат до изход от задънената улица с Брекзит... или пък не

Най-накрая в английската политика ледът се разчупи. След три години на невъзможност по въпроса за Брекзит изборите могат да посочат излаз от задънената улица. Или просто да затвърдят сегашната обстановка, при която Обединеното кралство е насила да бъде с единия крайник отвън Европейски Съюз, а с другия вътре.

Официалната акция за изборите на 12 декември даже още не беше почнала, когато през вчерашния ден министър председателят реакционер Борис Джонсън и лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин влязоха в вербален дуел в Камарата на общините, в който в действителност показаха главните си тези преди изборите, на които преобладаващ ще е Брекзит.

Джонсън съобщи, че неговият конкурент от левицата ще подложи страната на безконечни " съмнения и отлагания " на излизането от Европейски Съюз, а Корбин упрекна премиера, че след Брекзит има намерение да ограничи правата на работещите и да разпродава английското опазване на здравето.

Това надприказване се разигра единствено ден откакто Камарата на общините утвърди произвеждането на предварителни избори - идващите постоянни избори трябваше да са през 2022 година

Макар Консервативната партия на Джонсън да има сериозна преднина в множеството социологически изследвания, съгласно анализатори тези избори са непредсказуеми, тъй като Брекзит е тематика, при която настройките на хората не зависят от лоялността им към една или друга партия. За доста от гласоподавателите това дали са за оставане, или за излизане от Европейски Съюз е доста по-важно от това коя партия харесват.

Консерваторите ще се борят за гласоподаватели с Партията на Брекзит на Найджъл Фараж, която желае излизане от Европейски Съюз без никакво съглашение за бъдещите връзки. Центристката Либералдемократическа партия, която желае да анулира Брекзит, се пробва да притегли проевропейските последователи на торите и лейбъристите в огромните градове на Англия и демократичните академични градове.

" Британският електорат в никакъв случай преди не е бил толкоз променлив ", сподели Ананд Менон, шеф на мозъчния концерн " Обединеното кралство в изменящата се Европа " (UK in a Changing Europe). " Между 2010 и 2017 година 49 % от гласоподавателите са сменили партията, за която гласоподават. Така че виждаме каква неизясненост царува в това отношение. Не сме сигурни и за изборната интензивност през декември. Времето тогава студено ли ще бъде? Ще отидат ли хората да гласоподават, в случай че се стъмва по-рано? ", съобщи той.

Всички партии се притесняват, че може да пострадат и от умората на гласоподавателите от тематиката Брекзит. Британците са отегчени и недоволни, че им се постанова за трети път за последните три години да гласоподават по някакъв значим въпрос - през 2016 година беше референдумът за участието в Европейски Съюз, а през 2017 година имаше предварителни избори, провокирани от предходния министър-председател Тереза Мей за да усили болшинството на торите и да договаря с Европейски Съюз от по-силни позиции. Вместо това обаче партията загуби болшинството си в Народното събрание, а Мей не прокара съглашението си за Брекзит.

 Джереми Корбин
© Reuters

Джереми Корбин

" Това се трансформира в " Деня на мармота ", сподели Патриша Шарман, последовател на Брекзит, която от съвсем година стои пред Народното събрание с афиш " Не ни предавайте ". Тя мислела, че през днешния ден, 31 октомври, датата, на която публично Англия трябваше да напусне Европейски Съюз, към този момент ще може да спре да идва пред Народното събрание, тъй като Брекзит ще е реалност. Но тази седмица Европейски Съюз отсрочи Брекзит за 31 януари заради политическия блокаж в Лондон. " Не може повече да стоим в това чистилище ", сподели Шарман.

Джонсън се надява да завоюва гласовете на хора като Шарман, въпреки и да не извърши обещанието си Англия да напусне Европейски Съюз на 31 октомври, " каквото ще да става ". В акцията си той ще пропагандира като водач, на който Народното събрание непрекъснато е пречел да извърши задачата си.

Джонсън подписа съглашение за развода, определящо при какви условия Англия ще напусне съюза, и то даже получи кардиналното утвърждение на депутатите. Но го отдръпна, откакто Народното събрание изиска повече време, с цел да го изследва обширно.

Вчера Джонсън сподели, че главният му приоритет е " да довърши Брекзит и да постави завършек на съмненията и отлаганията ".

Лейбъристката партия се пробва да показва единение, макар че в редиците й няма единодушие за Брекзит. След огромни вътрешни битки в този момент партията е за производство на нов референдум, на който да се реши дали се остане в съюза или не - само че не разгласи коя от двете позиции ще поддържа.

Лявоцентристката политическа мощ разчита на това, че гласоподавателите желаят да се приказва за въпроси като опазване на здравето, околна среда и обществена политика - все браншове, за които години наред държавните управления на торите орязваха финансирането, вместо да се водят нови и нови диспути за Брекзит.

 Изборите може да доведат до излаз от задънената улица с Брекзит... или пък не
© Reuters

Лейбъристите също така считат, че съглашението на Джонсън за Брекзит ще направи страната по-бедна, оценка, която поддържат доста икономисти. Вчера самостоятелният мозъчен концерн Национален институт за обществени и стопански проучвания съобщи, че спрямо оставането в Европейски Съюз излизането при заложените в съглашението на премиера условия ще свие английската стопанска система в границите на десетилетие с 3.5 %.

Вчера Корбин сподели, че Брекзит при изискванията на Джонсън ще докара до " договорка за ликвидация в интерес на Доналд Тръмп ", при която при бъдещите договаряния за подписване на комерсиално съглашение цели сегменти от държавно финансираната английска здравна система ще бъдат продадени на американски снабдители на медицински услуги и фармацевтични компании.

Джонсън отвърна, че лейбъристите са непоследователни във връзка с Брекзит - " Един път напущаме, различен път оставаме, отказвате да приемете присъдата на хората, която те произнесоха на референдума за Европейски Съюз ", сподели той.

Предсрочните избори изправят един против различен самоуверения последовател на Брекзит Джонсън и Корбин, хладнокръвен социалист с архаични съгласно съперниците му политики за национализация и повишение на налозите за богатите.

Тим Бейл, професор по политология от Университета " Куин Мери " в Лондон, означи, че на изборите през 2017 година Корбин се е показал доста по-добре, в сравнение с социологическите проучвания са предричали. " Но би трябвало да създадем ангажимента, че този път той не е изправен против един от най-лошите пропагандатори на Консервативната партия в най-новата история - Тереза Мей. Изправен е против един от най-хубавите, Борис Джонсън ", съобщи Бейл.

 Изборите може да доведат до излаз от задънената улица с Брекзит... или пък не
© Reuters

Според него Джонсън е " звезда, звезда, която заслепява много от гласоподавателите, които - съгласно мнозина - не виждат очевидните му неточности ". Те включват обидни изявления от негова страна и продължаващо следствие за това давал ли е Джонсън като кмет на Лондон обществени средства, предопределени за започващи компании, на своя другарка.

Докато Англия се готви за изборите, часовникът отброява времето до новия краен период за Брекзит - 31 януари, датата, която Европейски Съюз утвърди тази седмица. Ако след изборите през декември новият парламент още веднъж е толкоз поляризиран, колкото сегашният, тогава ще е вероятен и разновидността за ново отсрочване на Брекзит - и четвърто подред отиване до урните на цяла Англия за последните четири години.

" Получи ли болшинство Джонсън, напущаме Европейски Съюз ", сподели Бейл. " Ако обаче още веднъж се окажем с парламент, в който няма ясно болшинство, съгласно мен единственият вид да излезем от тази обстановка ще бъде втори референдум. Макар и депутатите да не горят от екстаз, когато стане дума за тази концепция, мисля си, че няма да има различен метод да се излезе от задънената улица ", добави той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (806)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР