Най-награждаваният и успешен хърватски роман "Унтерщат" излиза на български (превод

...
Най-награждаваният и успешен хърватски роман "Унтерщат" излиза на български (превод
Коментари Харесай

Срещи с писателката Ивана Шоят-Кучи в София и Пловдив

Най-награждаваният и сполучлив хърватски разказ "Унтерщат " излиза на български (превод Таня Попова, изд. "Персей "), а авторката му Ивана Шоят-Кучи идва, с цел да го показа персонално в София и Пловдив. Това е разказ за свободата на избора, за любовта и омразата, които оставят следа в живота на индивида. "Унтерщат " е пътешестване във времето сред двете международни войни. Жени от един жанр, само че принадлежащи към разнообразни генерации, се сблъскват на фона на безсмислието на войните и диктатурите, които водят единствено до човешки нещастия. Заглавието си романът носи от немското наименование на частта на Осиек, наречена Долни град (Unterstadt). Тази дума е определена, тъй като в творбата се разказва животът на четири генерации дами от фамилиите Рихтер и Шнайдер, с немско родословие.
"Унтерщат " получава най-големите литературни награди в Хърватия: годишната държавна премия "Владимир Назор ", "Ксавер Шандор Джалски " за най-хубав разказ, "Фран Галович " - за най-хубава книга с родолюбива тема, "Йосип и Иван Козарац " за книга на годината.
Ивана Шоят-Кучи е една от най-значимите хърватски писателки през днешния ден. Родена е през 1971 година в Осиек, където учи математика и физика в Педагогическия факултет. Осем години е живяла в Белгия, където се дипломира със компетентност френски език. Авторка е на три романа, три сборника с разкази и четири поетични книги.
Срещата на Ивана Шоят-Кучи с читатели, писатели и интелектуалци в София ще бъде на 13 юни от 18 ч. в зала "Пенчо Славейков " на НЧ "Пенчо П. Славейков 1921 " в кв. "Лозенец ", бул. "Черни връх " 35, в литературния салон "Вечери на Кръста ". На 14 юни писателката ще бъде специфичен посетител на фестивала "Пловдив чете " - във "Винтидж хаус " от 19 ч.



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР