Най-мощното изригване от 2017 г. насам се случи на Слънцето

...
Най-мощното изригване от 2017 г. насам се случи на Слънцето
Коментари Харесай

Снощи Слънцето изригна най-мощно от години насам

Най-мощното изригване от 2017 година насам се случи на Слънцето в четвъртък, 14 декември. Това беше изригване от клас X 2.8, дружно с което се случи изхвърляне на коронална маса, ориентирано към Земята. В резултат на това събитие имаше кратковременно спиране на късовълновите връзки над Северна Америка.

Космическият уред Solar Dynamics Observatory, който следи държанието на Слънцето, записва появяването на слънчево изригване от най-голям клас на нашата звезда. Факлите от клас X се смятат за най-мощни, факлите от клас M и клас C не са толкоз мощни, а представителите на клас A и B нормално са съвсем невидими. Емисиите на сила и радиация във всеки клас се разграничават по мощ почти 10 пъти. Ако светкавиците клас A - M имат серийни номера от 1 до 10, тогава светкавиците клас X нямат цифрови ограничавания.

Според учени от НАСА галактическият транспортен съд е снимал видео на освобождението на високоенергийна радиация, зародило по време на изригване от клас X 2.8 на 14 декември, написа Space. Последният път, когато такова мощно огнище беше записано, беше през септември 2017 година

Най-мощните изригвания на Слънцето постоянно се случват по отношение на изхвърляне на коронална маса, т.е. изригвания на големи потоци плазма, които летят в космоса със скорости от милиони километри в час. Учените считат, че това се е случило на 14 декември. Както демонстрират наблюденията, скоростта на плазмения поток, който най-вероятно лети към Земята, е почти 2100 km/s.

Предполага се, че плазменият поток може да удари Земята още вечерта на 15 декември или сутринта на 16 декември. Подобни събития провокират появяването на геомагнитна стихия на Земята, която може да наруши работата на електропреносните мрежи и друга инфраструктура.

Но радиацията от слънчеви изригвания доближава до Земята в границите на 10 минути и макар че атмосферата на планетата ни защищава от нездравословното влияние, такава радиация към момента може да повлияе отрицателно на работата на разнообразни технологии. Например, това може да аргументи проблеми с радиокомуникациите и навигационните системи. На 14 декември над Северна Америка в действителност настъпи малко спиране на радиокомуникациите с къси талази.

Според учените не би трябвало да се изненадват от появяването на такова мощно изригване на Слънцето, тъй като скоро сходни феномени ще станат доста чести. Това се дължи на увеличение на слънчевата интензивност и приближаването на нашата звезда към соления най-много. Този термин се отнася до най-голямото проявяване на слънчевата интензивност почти в средата на 11-годишния безоблачен цикъл. Изследванията демонстрират, че в сегашния 25-ти безоблачен цикъл пикът на слънчевата интензивност ще се случи от януари до октомври 2024 година По този метод можем да чакаме чести изригвания от клас X, които може да са даже по-мощни от записаните на 14 декември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР