Най-мощната слънчева буря от близо шест години връхлетя Земята днес

...
Най-мощната слънчева буря от близо шест години връхлетя Земята днес
Коментари Харесай

Мощна слънчева буря удари Земята, изненада учените

Най-мощната слънчева стихия от близо шест години връхлетя Земята през днешния ден (24 март), само че странното е, че експертите по галактическото време не я чакаха. Геомагнитната стихия доближи своя връх като тежка стихия от равнище G4 по 5-степенната канара, употребена от Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати (NOAA) за оценка на тежестта на галактическото време. Неочакваната жестокост на бурята освен направи полярните сияния забележими чак на юг до Ню Мексико в Съединени американски щати, само че също по този начин принуди компанията за галактически полети Rocket Lab да отсрочи изстрелването с 90 минути. Геомагнитните стихии са разстройства в магнитното поле на Земята, породени от изхвърляне на коронална маса (CME) – огромни изхвърляния на плазма и магнитно поле от слънчевата атмосфера. Оказва се, че тази съответна геомагнитна стихия е била провокирана от „ стелт “ CME, коeто – както подсказва името – е мъчно за разкриване, написа Space.com. Националната работа за галактическо време на NOAA в началото разгласи прогноза за допустима стихия от равнище G2 на 24 март. Така че синоптиците не са били изцяло неподготвени; те обаче не очаквали стихия с магнитуд G4.

Едва в 4:41 часа GMT (6:41 часа българско време) на 24 март NOAA увеличи предизвестието до мощна стихия G4. Бурята ескалирала до G4 в 4:04 часа GMT. Американският синоптик за галактическо време Тамита Сков изясни за какво общността за галактическото време се е объркала толкоз доста. „ Тези съвсем невидими стихии започват доста по-бавно от еруптивните CME и са доста сложни за наблюдаване “, споделя тя, добавяйки, че „ стелт “ CME могат също да бъдат прикривани от други, по-плътни структури, предавани от Слънцето, което ги прави сложни за наблюдаване. „ Ето за какво те са повода за „ проблематичните геомагнитни стихии “ като бурята от равнище G4, в която се намираме в този момент “, продължава Сков.
 
NOAA класира геомагнитните стихии по канара от G1, което може да аргументи увеличение на авроралната интензивност към полюсите и незначителни съмнения в електрозахранването, до G5, което включва рискови случаи като събитието Карингтън – колосална слънчева стихия, случила се през септември 1859 година, когато прекъснала телеграфните услуги по целия свят и провокирала полярни сияния, толкоз ярки и мощни, че се виждали чак на юг до Бахамските острови. Силните геомагнитни стихии могат да бъдат притеснителни за галактическите полети, защото усилват плътността на газовете в горната атмосфера на Земята, като по този метод усилват съпротивлението върху спътниците и другите галактически кораби. През февруари 2022 година SpaceX загуби до 40 чисто нови спътника Starlink, когато не съумяха да доближат орбита след изстрелване в дребна геомагнитна стихия.

Rocket Lab отсрочи изстрелването си тази заран с почти 90 минути, до момента в който оценяваше изменящите се условия на геомагнитната стихия, заяви компанията в Twitter. Друг непряк резултат от мощните геомагнитни стихии са невероятните полярни сияния, които провокират. Когато заредените слънчеви частици се блъскат в земната атмосфера със скорост до 72 милиона kph, магнитното поле на нашата планета насочва частиците към полюсите. Последвалото свръхзареждане на молекули в земната атмосфера задейства цветните зрелища, които нормално остават лимитирани до области на високи географски ширини. Този път наблюдаващите на небето по целия се радвали на ослепително зарево, достигнало чак на юг до Колорадо и Ню Мексико. За 25 и 26 март прогнозата на NOAA e за стихия от равнище G1. Можем да чакаме по-екстремни галактически метеорологични събития като тази мощна геомагнитна стихия, до момента в който Слънцето се насочва към пик в своя 11-годишен цикъл на слънчева интензивност, който се чака да настъпи през 2025 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР