Най-мощната ракета, която някога е излитала от Земята, ще бъде

...
Най-мощната ракета, която някога е излитала от Земята, ще бъде
Коментари Харесай

НАСА изстрелва най-мощната си ракета: голяма крачка към стъпването обратно на Луната

Най-мощната ракета, която в миналото е изхвърчала от Земята, ще бъде изстреляна от НАСА във Флорида в понеделник. Това ще бъде и един от последните основни проби, преди човечеството още веднъж да стъпи на Луната 50 години по-късно, оповестява The Guardian.

Artemis 1, съдържаща и 6-местната капсула за проучване на дълбокия космос Orion, ще излети в 15:33 ч. българско време от галактическия център " Кенеди ", откъдето потеглиха задачите " Аполо " преди половин век.

Очаква се стотици хиляди да следят излитането, което ще съставлява освен удивително шоу, само че и ще цели да показва напредъка, който НАСА е постигнала в опитите си да върне астронавтите назад на Луната.

Тестовият полет в понеделник разполага с двучасов прозорец за изстрелване, след което ще потегли на 42-дневна авантюра, през която ще премине над 2 милиона километра. Ще доближи до близо 65 хиляди километра оттатък далечната страна на Луната, като на два пъти ще прелети на по 100 километра над нейната повърхнина.

На борда на Orion няма да има хора - вместо тях ще бъдат сложени манекени, които ще оказват помощ на НАСА да тества представянето на своите скафандри от ново потомство и да тества равнищата на радиация. Другият пасажер ще бъде меката играчка Snoopy, която ще се носи из капсулата и ще служи за знак за нулева гравитация.

Ако задачата е сполучлива, това ще приближи организацията до идната ѝ огромна цел - до края на 2025 да изпрати двама астронавти на Луната, в това число и първата жена. До двама други ще останат в команден модул в лунната орбита.

Втори тестов полет, Artemis II, е плануван за май 2024, като се чака той да има екипаж от четирима. Макар той да не включва стъпване на лунната повърхнина, това би бил първият случай, в който хора напущат ниската земна орбита от Apollo 17 през декември 1972.

Въпросната задача преди 50 години включваше и последните двама от единствено 12 души, които в миналото са стъпвали на Луната - Харисън Шмит и Юджийн Сернан.

" Сега е време за поколението " Артемис ". Бяхме в " Аполо ", това е нова генерация. Нов тип астронавт, " споделя Бил Нелсън - админ в НАСА и някогашен астронавт.

В името на новите задачи има и символика - в гръцката митология Артемис е сестрата близнак на Аполо. " За всички нас, които се взираме в луната и мечтаем за деня, в който човечеството ще стъпи още веднъж на нейната повърхнина - другари, моментът настъпи, " прибавя Нелсън.

Ракетата SLS ще разполага с 15% повече мощ от тези на Saturn V от ерата " Аполо ". Orion ще прекара повече време в Космоса, без да се прикачва към галактическа станция, от всяка друга капсула в историята досега. Завръщането ѝ посред Тихия океан в средата на октомври ще бъде по-скоростно и горещо от всяко друго до момента.

Капсулата ще се движи с до 40 хиляди км/ч, а при навлизането назад в земната атмосфера ще понижи до близо 500 км/ч и ще се нагорещи до към 2800 градуса. Три парашута ще я забавят в допълнение до по-малко от 30 км/ч при приземяването около Сан Диего, Калифорния.

Пътят до този миг не бе лек за НАСА. Ракетата SLS срещна проблеми при тестванията през 2021, като към този момент изостава с три години от първичния проект, а разноските надвишават бюджета с съвсем 3 милиарда $. Това, че всяко изстрелване коства по повече от 4 милиарда, също провокира рецензии. Според последните калкулации НАСА ще е изразходила 93 милиарда по програмата до 2025.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР