Най-мощната геомагнитна буря на Земята от повече от две десетилетия

...
Най-мощната геомагнитна буря на Земята от повече от две десетилетия
Коментари Харесай

Юни месец ще започне с полярни сияния

Най-мощната геомагнитна стихия на Земята от повече от две десетилетия се случи сред 10 и 12 май и обрисува небето с цветни полярни сияния чак до Флорида и Мексико в извънредно рядко събитие.

Това е резултат от минимум пет слънчеви стихии, които удариха Земята по едно и също време, всички произхождащи от солидно слънчево леке, известно като деен район 3664 (наричан още AR3664 и AR13664), мрачно леке ​​върху слънцето, повече от 15 пъти по-широко от Земята. Баражът от заредени частици се сблъска с магнитосферата на Земята, която ги насочи по линиите на магнитното поле към полюсите, генерирайки живи полярни сияния по пътя.

Най-важното е, че последствията от слънчевите стихии дойдоха няколко нощи след майското новолуние, когато нощното небе беше свободно от лунна светлина - правейки даже слабите полярни сияния по-лесни за наблюдаване. 

Тъй като слънцето се върти към оста си един път на всеки 27 дни, слънчевото леке ​​изчезна към седмица по-късно, само че не спря да създава слънчеви изригвания. На 20 май то излъчи слънчево изригване, оценено като X12, най-силното от септември 2017 година То беше следено от галактическия транспортен съд Solar Orbiter на  Европейската галактическа организация.

AR3664/AR13664 в този момент става очевидно още веднъж, до момента в който слънцето се върти - и още веднъж ще бъде обърнато към Земята по време на новолунието на 6 юни. 

„ Ще се подравни добре “, каза Райън Френч, слънчев физик в Националната слънчева обсерватория (NSO) в Боулдър, Колорадо. „ Веднага щом слънчевото леке ​​започне да се появява, ще влезем в прозореца на опцията [за гледане на сияния]. “ 

Чудовищното слънчево леке ​​ще се появи още веднъж в края на май/началото на юни, само че когато слънчевото леке ​​достигне центъра на слънцето, от наша позиция системата слънце-Земя ще бъде най-свързана. Това е моментът, когато нашата планета е най-вероятно да бъде наранена от слънчево време, което евентуално ще докара до ново проявяване на полярни сияния на ниски географски ширини.

Новолунието на 6 юни изгрява тъкмо 27 дни след 10 май, тъй че бъдете нащрек няколко нощи преди и след тази дата - единствено при положение, че се повтори рисковата геомагнитна интензивност от предишния месец. Ако полярните сияния се виждат покрай вас, ще би трябвало да се отдалечите от затъмняващите облаци и градските светлини, с цел да можете да ги видите, предвиждат от meteobalkans.

Дори след новолунието през юни към момента може да има други шансове да хванете полярното зарево покрай вас тази година. Слънчевите петна се появяват по-често - и провокират по-мощни слънчеви изригвания - по време на пика на 11-годишния цикъл на интензивност на слънцето, прочут като безоблачен най-много. Учените подозират, че максимумът на настоящия цикъл може към този момент да е в ход и да ни удря по-рано и по-силно, в сравнение с се предполагаше преди. Но няма да можем да определим точното време на максимума, до момента в който не завърши и слънчевата интензивност най-сетне още веднъж утихне.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР