Най-модерната Arm Neoverse платформа става недостъпна за китайските фирми(снимка: Arm) След

...
Коментари Харесай

И Arm се присъедини към санкциите на САЩ срещу Китай


Най-модерната Arm Neoverse платформа става недостъпна за китайските компании
(снимка: Arm)

След налагане на софтуерните наказания от Съединени американски щати к итайските разработчици на процесори заложиха на архитектурите Arm и RISC, защото достъпът до тях към момента не е стеснен. Но в този момент Arm отхвърли да изнася лицензи за архитектурата Neoverse V в Китай и това може ограничи темповете на развиване на китайската национална полупроводникова промишленост.

Британският холдинг реши, че китайски клиенти не могат да купуват лицензи за потребление на процесорните архитектури Neoverse V, защото те разрешават основаването на процесори с равнище на продуктивност, което надвишава стойностите, позволени за експорт от Съединени американски щати, заяви Файненшъл Таймс.

Архитектурата на Neoverse V включва детайли, създадени в Съединените щати, и затова Arm е принудена да координира износа на съответните технологии с американците. В резултат на сходни ограничавания, за китайския колос Alibaba може да се окаже невероятно да употребява архитектурата Neoverse V1 или V2 в своите процесори.
още по темата
В същото време архитектурата на серията Neoverse N2, която се характеризира с по-ниска продуктивност, ще бъде налична за китайските сътрудници на Arm.

С сходни ограничавания към този момент се сблъска Nvidia, която от есента на идната година няма да може да доставя на клиенти от Китай изчислителни ускорители от генерации Ampere и Hopper с несъмнено равнище на продуктивност. Nvidia обаче бързо съумя да предложи на китайските си клиенти специфични ускорители A800, чиято продуктивност надалеч надвиши санкционните ограничавания.

Клиентите на Arm в Китай в този момент са в сходна обстановка. Alibaba очакваше да придобие лиценз от Arm за потребление на архитектурата Neoverse V1 за създаване на процесори за облачните си системи. Конкурентът Amazon Web Services към този момент употребява архитектурата от тази серия, с цел да построи персонализирани процесори за личната си инфраструктура.

Представители на Alibaba, поискали анонимност, се оплакват от държанието на Arm и по-конкретно нежеланието на английската компания да им продава технологии, даже в случай че сходни покупко-продажби са съответно финансирани.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР