Най-много средства са вложени в промишлеността 2.3 млрд евро са

...
Най-много средства са вложени в промишлеността 2.3 млрд евро са
Коментари Харесай

Задминахме и Пловдив, и Варна – 2.3 млрд. евро чужд капитал влязъл в Бургас през 2021 г.

Най-много средства са вложени в индустрията

2.3 млрд евро са вложени като задгранични вложения в Бургас през 2021 година, с което градът и района се подреждат на второ място след София в страната. Това демонстрират данните, оповестени от Териториалното статистическо бюро „ Югоизток ” към Национален статистически институт, от които излиза наяве още, че по отношение на 2020 година даже се бележи спад от към 4%.

Общо за България размерът на задграничните вложения за 2021 година е бил 28.7 милиарда евро, от които тези, влезнали непосредствено в Бургаска област, възлизат на малко над 8.2%.

Най-голяма е цената на направените задгранични вложения в индустрията - 1 931.9 млн. евро. Следва бранш „ Операции с недвижими парцели “ - 164.6 млн. евро, като е регистриран растеж от 10.8% по отношение на миналата година. С максимален размер на директните задгранични вложения е община Бургас - 2 025.7 млн. евро, следвана от община Несебър - 113.3 млн. евро.

Видно от тази статистика, размерът на задграничните вложения, наливани към региона, отива най-вече в Бургас, където от няколко години се бележи сериозен растеж в това отношение.

Така да вземем за пример единствено за последните години размерът на капиталите, идващи отвън страната към Бургас е повишен с 25% - от 1.7 милиарда евро през 2016 година до 2.3 милиарда евро през 2021 година Данните за 2022 година пък още се обработват, само че е доста евентуално да са по-добри спрямо предходния регистриран интервал.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР